12:59 / 14.01.2020.

Autor: P.F./Hina

Francuska, Britanija i Njemačka aktivirat će mehanizam iransklog nuklearnog dogovora

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Diplomati su rekli da je svrha odluke spasiti dogovor putem pregovora s Iranom o tome što bi trebao učiniti da izmijeni odluke koje je donio. Svrha nije ponovno nametnuti sankcije UN-a
Francuska, Velika Britanija i Njemačka planiraju aktivirati mehanizam iranskog nuklearnog dogovora za rješavanje sporova nakon iranskog ponovnog kršenja sporazuma sklopljenoga 2015., rekla su dvojica europskih diplomata. 

Diplomati su rekli da je svrha odluke spasiti dogovor putem pregovora s Iranom o tome što bi trebao učiniti da izmijeni odluke koje je donio. Svrha nije ponovno nametnuti sankcije UN-a.

Tri svjetske sile obavijestit će Europsku uniju o planu da aktiviraju mehanizam, dodali su izvori.

Iran  je poduzeo novi korak u neskladu s obvezom prema sporazumu sklopljenome2015. godine sa šest svjetskih sila time što je ranije ovog mjeseca objavio da će odbaciti limite obogaćivanja urana, premda je rekao da će i dalje surađivati s UN-ovim tijelom za nadzor nuklearnih aktivnosti.

Britanski premijer Boris Johnson je pozvao američkog predsjednika Donalda Trumpa da zamijeni nuklearni sporazum novim dogovorom kako bi osigurao da Islamska Republika ne dobije atomsko oružje.

- Ako ga se riješimo i zamijenimo ga,  zamijenimo ga Trumpovim dogovorom, rekao je Johnson o sporazumu s Teheranom o kontroli nuklearnog oružja iz 2015. te dodao da bi to bio sjajan put prema naprijed. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!