Francuska će evakuirati četiri migranta s broda Ocean Viking

10.11.2022.

20:59

Autor: Hina/HRT/R.S.

Migranti na brodu Ocean Viking

Migranti na brodu Ocean Viking

Foto: Camille Martin Juan / Reuters

Francuska je rekla da će evakuirati četiri od 234 migranta koji se nalaze na humanitarnom brodu blizu otoka Korzike, navodeći zdravstvene razloge, nakon napetih razmjena s Italijom o tome koja zemlja bi trebala primiti brod.


Francuska nije rekla što će se dogoditi s preostalih 230 migranata.


Imigracija je gorući problem obje zemlje, a Francuska je u srijedu rekla da je "neprihvatljiva" odluka talijanske desničarske vlade o zabrani pristanka broda koji je plovio blizu Italije.


Ocean Viking nalazio se na moru više od dva tjedna otkako je izveo prvu u nizu operacija spašavanja u središnjem Sredozemlju te se uputio prema Francuskoj nakon što je Rim iznova odbio dopustiti brodu da pristane u luci te iskrca migrante.


Vlasti Korzike i Marseillea rekle su da su spremne primiti brod, no potrebno je zeleno svjetlo nacionalnih vlasti.


U Italiji je došlo do snažnog porasta priljeva migranata ove godine s gotovo 88.700 dolazaka, u usporedbi s 56.500 u istom periodu prošle godine. Oko 15 posto migranta pokupili su humanitarni brodovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!