Francuska će poslati laka borbena vozila Ukrajini - Elizejska palača

04.01.2023.

21:44

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nedelcu Paul Petru / Shutterstock

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ukrajinskom čelniku Volodimiru Zelenskom da će njegova vlada poslati laka borbena oklopna vozila AMX-10 RC kao pomoć u ratu protiv Rusije, rekao je francuski dužnosnik u srijedu nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Ovo je prvi put da se oklopna vozila zapadne proizvodnje isporučuju kao potpora ukrajinskoj vojsci, rekao je dužnosnik.

Obraćajući se novinarima, dužnosnik nije iznio nikakve pojedinosti o količini ili vremenu planiranih isporuka, ali je rekao da će se razgovori nastaviti u vezi s mogućom isporukom drugih tipova vozila.

U izjavi objavljenoj na Telegramu, Zelenskij je zahvalio Macronu na odluci i rekao da su se dvojica čelnika "složila o daljnjoj suradnji kako bi značajno ojačali našu protuzračnu obranu i druge obrambene sposobnosti".

Francuska je prošle godine Ukrajini isporučila nekoliko haubica Caesar. Macron je u listopadu također rekao da će Pariz osigurati oružje za protuzračnu obranu dok je Rusija intenzivirala raketne napade na ključnu infrastrukturu.

AMX-10 francuske proizvodnje je naoružano izviđačko vozilo visoke pokretljivosti predviđeno za četiri osobe, navodi se na internetskoj stranici francuskog ministarstva oružanih snaga.

Zelenskij je više puta od zapadnih saveznika tražio borbena vozila poput tenkova Leopard njemačke proizvodnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!