Francuska i Saudijska Arabija žele proširiti suradnju

17.06.2023.

10:19

Autor: HRT/D.M./Hina

Emmanuel Macron i Mohammed bin Salman

Emmanuel Macron i Mohammed bin Salman

Foto: Stephanie Lecocq / Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman žele proširiti suradnju svojih zemalja, objavljeno je nakon sastanka u petak u Parizu. 

Macron je potvrdio da je Francuska spremna pratiti Saudijsku Arabiju u jačanju njezinih obrambenih kapaciteta, objavila je Elizejska palača.

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su razgovori bili o strateškim odnosima između Saudijske Arabije i Francuske i kako ih poboljšati u budućnosti.

Macron i Mohammed su u Parizu razmijenili mišljenja i o situaciji na Bliskom istoku. Obje su strane spremne raditi na trajnom popuštanju napetosti, navodi Elizejska palača. Macron se također osvrnuo na rat Rusije protiv Ukrajine i zabrinutost zbog razornih posljedica za civilno stanovništvo i utjecaj na sigurnost hrane.

Mohammed je posjetio Macrona u Parizu prošlog ljeta u sklopu njegova prvog putovanja u Europsku uniju od ubojstva novinara Jamala Khashoggija prije gotovo pet godina. Khashoggi, koji je pisao kolumnu za Washington Post, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018.

Američka obavještajna služba pripisala je ubojstvo izravno naredbama koje je izdao prijestolonasljednik, koji negira odgovornost. Oporbeni političari i aktivisti za ljudska prava kritizirali su Macronov prijem Mohammeda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!