18:51 / 07.05.2020.

Autor: Hina

Francuska od ponedjeljka ublažava mjere, u Parizu stroža pravila

Foto: Orna Wachman / Pixabay

Foto: Orna Wachman / Pixabay

Foto: - / -

Četriri zone, pariška regija, sjever, istok i centar ostaju crvene zone zbog aktivnijeg prijenosa virusa i većeg pritiska na bolnički sustav, precizirao je ministar zdravstva.
Francuski premijer Edouard Philippe potvrdio je u četvrtak da se na podučju cijele zemlje od ponedjeljka počinju ublažavati epidemiološke mjere, uz stroga pravila u najrizičnijim predjelima, posebice u Parizu.

Francuska je "presječena na dva dijela" prema javnozdravstvenim situacijama, naglasio je Philippe na konferenciji za novinare i precizirao načine ublažavanja mjera ograničenja pokrenutih 17. ožujka u zemlji, gdje je više od 25.000 osoba umrlo od bolesti Covid-19.

Naglasio je da će u "crvenim" departmanima, među kojima i u Parizu, mjere ograničenja biti strože. Srednje škole i dalje ostaju zatvorene u svibnju i vrlo stroga pravila će se morati poštovati u javnom prijevozu.

Četriri zone, pariška regija, sjever, istok i centar ostaju crvene zone zbog aktivnijeg prijenosa virusa i većeg pritiska na bolnički sustav, precizirao je ministar zdravstva Oliver Veran.

On je dodao da je Francuska spremna masovno testirati osobe sa simptomima novog koronavirusa kao i one koje su bile u kontaku s pozitivnima.

Vlada je prvi puta objavila zemljovid Francuske s kapacitetima testiranja. Cijela Francuska je zelena, što znači da ima mogućnosti testiranja na razini procijenjenih potreba od 700.000 testova tjedno, rekao je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!