19:12 / 21.01.2022.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Francuska od veljače ublažava restrikcije, Njemačka bilježi rekordne brojeve zaraženih

Bruxelles

Bruxelles

Foto: Johanna Geron / REUTERS

U prijašnjim valovima pandemije dnevni broj novih slučajava zaraze nijednom nije prešao milijun. U siječanjskom valu prošle godine vrhunac je bio s 844 tisuće novozaraženih u jednome danu, potkraj travnja malo više od 900 tisuća i sredinom kolovoza oko 750 tisuća. Nakon pojave omikrona, taj je broj počeo strelovito rasti. U samo nekoliko tjedana probijena je granica od milijun novozaraženih, pa dva milijuna, a onda je u jednom danu premašeno i tri milijuna. Jučer je zabilježeno više od tri milijuna 600 tisuća novooboljelih.


S druge strane, broj preminulih ima drukčiji slijed. U prijašnjim valovima pandemije u svijetu je od COVID-a umiralo više ljudi. Najveći broj preminulih u jednom danu, 17 i pol tisuća, zabilježeno je 27. siječnja prošle godine. U kasnijim valovima vrhunac broja preminulih bio je i manji, dok je jučer u svijetu od COVID-a ili s njim preminulo oko 9200 ljudi. No taj broj posljednjih nekoliko dana ponovno raste pa, očito, još ne možemo reći i da je omikron početak kraja pandemije.


Iako već tri dana bilježi preko 400 000 novozaraženih, što je rekordan broj od početka pandemije, Francuska će od veljače ipak ublažiti restrikcije, otvoriti noćne klupove i ukinuti ograničenje broja posjetitelja na stadionima. Doći će i do popuštanja epidemoloških mjera u školama. Ni maske na otvorenom više neće biti obavezne, ali se zato uvode covid potvrde za ulazak u kafiće i restorane.

- Sretne smo da se možemo riješiti ove maske što je prije moguće, poručuju Francuskinje.

- Nastavit ću nositi masku jer sam se navikla, kaže jedna gospođa.

- Budući da je stanje u bolnicama podnošljivo, legitimno je postaviti pitanje možemo li ukinuti ograničenja? Mislim da je odgovor da, rekao je Bertrand Guidet, član Nacionalne medicinske akademije.

Njemačka iz dana u dan obara rekord u broju novozaraženih, ima ih više od 140 tisuća, ali je zato broj umrlih u postupnom padu od sredine prosinca. Od početka pandemije zaraženo je više od 8 milijuna Nijemaca, skoro duplo manje nego Francuza.

Austrija je zabilježila rekordan skok broja novozaražnih sa 17 na 27 tisuća. Unatoč prosvjedima, Donji dom austrijskog parlamenta velikom je većinom izglasao zakon o obaveznom cijepljenju, a Slobodarska stranka, jedina koja je bila protiv, najavila je ustavnu tužbu. Zakon stupa na snagu početkom veljače, nakon što ga potvrdi i Gornji dom, a za necijepljene su predviđene kazne do 3 600 eura.

- Objavljujem rezultat glasanja: od 170 glasova, 137 za i 33 protiv. Prijedlog zakona prihvaćen je u trećem čitanju, rekla je Doris Bures, predsjednica Nacionalnog vijeća.

I Srbija posljednjih dana bilježi rekordan broj zaraženih, a vrhunac se očekuje do početka veljače. U zemlji je registriran i prvi slučaj flurone, istodobne zaraze koronavirusom i gripom.

- Jako se teško razlikuj klinička slika COVID-a i same manifestacije virusa gripe. Dakle, u pitanju je povišena temperatura, opća slabost, svi simptomi respiratorne infekcije i jednostavno, ono što je karakteristično jest to da brzo prolazi, rekla je Verica Jovanović, ravnateljica Instituta za javno zdravlje "Batut".

Brojevi rastu i u Indiji. U drugoj najmnogljudnijoj zemlji u srpnju prošle godine došlo je do naglog pada broja novih slučajeva, da bi od kraja prošle godine ponovno došlo do preokreta i Indija posljednjih dana opet bilježi više od 350 000 slučajeva na dan.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!