Francuska optužuje Bidena da joj je zabio nož u leđa

16.09.2021.

13:10

Autor: Hina/HRT/D.S.

Podmornica

Podmornica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Francuska je optužila američkog predsjednika Joea Bidena da joj je zabio nož u leđa i da se ponaša poput svojeg prethodnika Donalda Trumpa nakon što je Pariz istisnut iz unosnog obrambenog ugovora o kupnji podmornica koji je potpisao s Australijom. Bijela kuća tvrdi da je Pariz bio upozoren.

SAD, Britanija i Australija kazali su da će osnovati sigurnosno partnerstvo za indo-pacifičku regiju koje će omogućiti Australiji da nabavi američke nuklearne podmornice i raskine ugovor s Francuskom o kupnji podmornica za 40 milijardi američkih dolara.


- Ta brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka podsjeća me jako na ono što je Trump radio, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian za radio postaju Franceinfo. Ljut sam i ogorčen. To se ne radi saveznicima, dodao je.


Godine 2016., Australija je odabrala francuskog brodograditelja Naval Group za izgradnju nove podmorničke flote u vrijednosti od 40 milijardi američkih dolara koja će zamijeniti više od dva desetljeća stare podmornice Collins.


Prije dva tjedna, australski ministri obrane i vanjskih poslova ponovno su potvrdili dogovor s Francuskom i francuski predsjednik Emmanuel Macron pohvalio je višedesetljetnu suradnju dviju zemalja prigodom sastanka s australskim premijerom Scottom Morrisonom u lipnju.


- To je nož u leđa. Uspostavili smo odnos povjerenja s Australijom i to povjerenje je iznevjereno, rekao je Le Drian.


- Ovo je udar groma i za mnoge u Parizu trenutak usporediv s Trafalgarom, ocijenio je Bruno Tertrais, zamjenik direktora pariškog think-tanka Zaklada za strateška istraživanja na Twitteru, govoreći o porazu francuske mornarice 1805. u bitki kod Trafalgara nakon čega je Britanija postala dominanta pomorska sila. Dodao je da će to "zakomplicirati transatlantsku suradnju u regiji i oko nje. Peking će imati koristi".

Biden je u srijedu poručio da je Francuska i dalje ključan partner u indo-pacifičkoj zoni. Morrison je priopćio da se Australija raduje nastavku bliske i pozitivne suradnje s Francuskom. 

- Francuska je ključan prijatelj i partner Australije u indo-pacifičkoj regiji, kazao je.

Bijela kuća tvrdi da je Pariz bio upozoren

Francuska i SAD imale su kontaktne na visokoj razini prije najave novog saveza između Washingtona, Canberre i Londona zbog kojeg će Australija nabaviti podmornice na nuklearni pogon iz SAD-a a ne iz Francuske, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik Bijele kuće, dok Francuska te kontakte demantira.

U četvrtak, na dan kada je EU predstavila svoju strategiju za indopacifičku regiju, objavljeno je da su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija u srijedu sklopile indopacifički trostrani sigurnosni savez, što je izazvalo nezadovoljstvo Francuske. Prva posljedica toga saveza jest otkazivanje ugovora koje je Australija sklopila s Francuskom, vrijednog 40 milijardi dolara, o izgradnji podmornica na konvencionalni pogon.

- Visoki dužnosnici američke administracije su bili u kontaktu s francuskim kolegama kako bi razgovarali o +AUKUS-u+ (ime novog partnerstva) i prije objave, naglasio je dužnosnik Bijele kuće.

Taj projekt poništava ogromnu australsku narudžbu podmornica od Francuske koja je izrazila oštre reakcije prema Canberri, optuženoj da je prekršila danu riječ, kao i protiv američkog predsjednika Joea Bidena.

Francuska je demantirala u četvrtak da ju je SAD upozorio o novom savezu zbog kojeg će se Australija orijentirati na američke podmornice s nuklearnom tehnologijom.

- Nismo bili informirani o tom projektu prije nego su se prve informacije pojavile u američkom i australskom tisku, nekoliko sati prije službene objave američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je glasnogovornik francuskog veleposlanstva u Washingtonu Pascal Confavreux.

- Ova jednostrana i nepredviđena odluka nalikuje postupcima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je ogorčeno francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian na radiju France Info.

Francuskoj na taj način izmiče ugovor vrijedan oko 56 milijarda eura za isporuku Australiji 12 podmornica na konvencionalni pogon.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće rekao je da Washington blisko surađuje s Francuskom u vezi zajedničkih prioriteta u indopacifičkoj zoni i tako će i nastaviti.

- Naša administracija se koncentrirala na oživljavanje saveza i partnerstva kako bi podržala međunarodni poredak koji se temelji na poštivanju zajedničkih pravila. To znači i jačanje naših dugogodišnjih veza, uključujući i onih sa saveznicima iz NATO-a i Europske unije i rad na novim, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!