16:30 / 29.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Francuska optužuje Britaniju da ribare drži taocima u političke svrhe

Ribarski brod

Ribarski brod

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Francuska je optužila Veliku Britaniju da se igra politike s ribolovnim pravima poslije Brexita nakon što su London i otok Jersey odbili izdati dozvole desecima francuskih brodova za ribolov u britanskim teritorijalnim vodama.

Britanija je objavila da je otvorena za daljnje pregovore s brodovima koje je odbila i dodala da oni nisu podnijeli dokaze o ranijem ribarenju u tim vodama koji su potrebni za nastavak ribarenja u zoni od šest do 12 nautičkih milja.

Francuska ministrica za pomorsku politiku Annick Girardin rekla je da Britanija ne poštuje sporazum o Brexitu.

- To je novo odbijanje Britanaca da ispune uvjete sporazuma o Brexitu unatoč svom poslu koji smo zajedno obavili. Britanci ne bi smjeli uzimati francuski ribolov kao taoca u političke svrhe, priopćila je Girardin.

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona zaprijetila je odmazdom.

Ribolov i kontrola britanskih voda bila je vruća tema tijekom britanskog referenduma za napuštanje EU-a 2016. Britanski ribari otad optužuju vladu da ih je prodala time što je dopustila međunarodnim brodovima da nastave s ribolovom u britanskim vodama. Britanija je priopćila da je izdala dozvole gotovo 1700 plovila za ribolov u zoni do 200 nautičkih milja, a izdano je i još 105 dozvola za plovila za ribolov u zoni od šest do 12 nautičkih milja onima koji su ranije operirali u tom području.

Britanija i Francuska rasporedile su ranije ove godine ophodne brodove u vode kod Jerseyja nakon prosvjeda francuskih ribara koji su se bunili da su nepravedno isključeni iz bogatih ribolovnih područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!