Francuska oslobodila britansku koćaricu

02.11.2021.

10:11

Autor: HRT/Hina/Reuters

Britanska koćarica

Britanska koćarica

Foto: Sarah Meyssonnier / REUTERS

Francuska je oslobodila britansku koćaricu koju je zaplijenila prošli tjedan u francuskim vodama, objavila je Velika Britanija te pozdravila odluku francuskog predsjednika da odgodi uvođenje trgovinskih sankcija Britaniji zbog spora o ribolovu.

Spor oko prava na ribolov nakon brexita kulminirao je prošle srijede kada je Francuska zaplijenila britanski ribarski brod Cornelis Gert Jan u francuskim vodama blizu luke Le Havre. Upitan o tom brodu, britanski ministar okoliša George Eustice je rekao: "Da. Saznao sam da je plovilo sada oslobođeno". Vlasnika broda nije bilo moguće odmah kontaktirati, navodi Reuters. Podaci o praćenju broda pokazuju da se plovilo nalazi u Le Havreu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je jučer rekao da odgađa trgovinske sankcije Britaniji kako bi pregovarači s obje strane mogli raditi na novim prijedlozima za smirivanje spora oko prava na ribolov nakon brexita.

- To je odluka Francuza da se povuku iz prijetnji koje su uputili. Pozdravljamo to, rekao je Eustice za Sky.

Macron je rekao i da će njegova vlada odgoditi uvođenje sankcija Britaniji u sporu oko ribolova do utorka u ponoć dok dvije strane ne razmotre nove prijedloge za rješenje spora.

Francuska tvrdi da Britanija ne poštuje dogovor o ribolovu u britanskim vodama nakon brexita i ranije je najavila da će od ponedjeljka u ponoć odgovoriti strožim kontrolama kamiona koji dolaze iz Britanije te da će zabraniti pristajanje britanskim koćaricama u francuskim lukama. 

- Ovog poslijepodneva nastavljeni su razgovori na osnovi prijedloga koji sam iznio premijeru Johnsonu. Pregovori se moraju nastaviti, rekao je Macron jučer novinarima na rubu klimatske konferencije u Glasgowu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!