13:19 / 08.12.2020.

Autor: Hina

Francuska potvrdila izbijanje ptičje gripe na farmi pataka

Foto: Ilustracija Kim Loan Nguyen thi / Pixabay

Foto: Ilustracija Kim Loan Nguyen thi / Pixabay

Foto: - / -

Zaraza je najprije prijavljena u ponedjeljak, no tada se još nije znalo kojeg je soja virus.
Francusko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u utorak da je visoko patogena ptičja gripa H5N8 otkrivena na farmi pataka na jugozapadu zemlje potvrđujući izbijanje zaraze na prvoj farmi u Francuskoj ove godine.

Zaraza je najprije prijavljena u ponedjeljak, no tada se još nije znalo kojeg je soja virus.

Ptičja gripa brzo se širi Europom, a peradarska industrija je u pripravnosti nakon prijašnjeg izbijanja zaraze koji je uzrokovao odstrel desetaka milijuna ptica.
"Nacionalni referentni laboratorij ANSES potvrdio je danas zarazu virusom H5N8 na farmi od 6000 pataka, u općini Benesse-Maremne (regija Landes), u kojoj je 5. prosinca zabilježena visoka smrtnost", navodi se u priopćenju ministarstva.

Sigurnosna zona postavljena je oko farme 7. prosinca, što podrazumijeva dodatni nadzor, zabranu premještanja peradi i dodatne sanitarne mjere, priopćilo je ministarstvo dodajući da su sve patke na farmi ubijene.

Francuska je već otkrila virus H5N8 na pticama koje se prodaju u trima trgovinama za kućne ljubimce. U istrazi je otkriveno da je divlje ptice prodala ista osoba na sjeveru Francuske, priopćilo je prošli tjedan ministarstvo poljoprivrede.
Uz to potvrđeno je da su tri uginula divlja labuda i divlja guska pronađeni prošli tjedan nositelji virusa H5N8, priopćilo je ministarstvo.

Francuska je zbog širenja virusa ptičje gripe početkom studenog podignula razinu sigurnosne uzbune na "visoku", što zahtijeva držanje ptica u zatvorenom ili postavljanje zaštitnih mreža kako bi se spriječio kontakt s divljim pticama koje šire bolest.

Ministarstvo je naglasilo da se ptičja gripa ne može prenijeti jedenjem proizvoda od peradi.

Virus H5N8 nikad nije otkriven kod ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!