19:13 / 07.12.2018.

Autor: E.G./HRT

Francuska se sprema za prosvjed 'Žutih prsluka'

-

-

Foto: - / -

Pariška je policija pozvala vlasnike trgovina i restorana duž Champs-Elysees i trgovačkih ulica da ih zatvore, a već se zna da će za vikend biti zatvoreni i neki muzeji.
Francuska se priprema za sutrašnji novi prosvjed pripadnika tzv. Žutih prsluka koji su nezadovoljni podizanjem trošarima na gorivo. Kako bi spriječila nasilje, vlada je odlučila uvesti stroge mjere sigurnosti.

"
Macron - ostavka" - odjekuje iz grla mladosti Francuske ulicama Pariza i drugih gradova države. Studenti, koji prosvjeduju zbog nedavnih reformi obrazovanja, sukobili su se s policijom, pa je jedan student ozlijeđen u Montbéliardu, na granici sa Švicarskom, ozlijeđen je i jedan policajac. Uhićeno je 140 studenata.

Sve to u predvečerje novog prosvjeda u organizaciji tzv. žutih prsluka koji puna tri tjedna prosvjeduju protiv gospodarske politike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Od prvotne pobune protiv njegove odluke o povećanju poreza na dizelsko gorivo, koju je opravdavao kao borbu protiv onečišćenja okoliša, prosvjedi su prerasli u opći bijes zbog viših troškova života.

Protuvladini prosvjednici stvorili su monstruma koji im se oteo i pobjegao, tvrdi ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. S obzirom na dostupnu obavještajne podatke, imamo razloga vjerovati da će se ponovno pokušati mobilizirati sutra.

Premijer Edouard Philippe najavljuje da će u zemlji 89 tisuća policajaca braniti red i mir, u Parizu će ih biti 8 tisuća. Uz njih će biti i oklopna vozila.

Pariška je policija pozvala vlasnike trgovina i restorana duž Champs-Elysees i trgovačkih ulica da ih zatvore, a već se zna da će za vikend biti zatvoreni i neki muzeji -  Louvre i Orsay, operne kuće. Odgođeno je nekoliko nogometnih utakmica, uključujući one između Pariza i Montpelliera, te Saint-Etiennea i Marseillea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!