Francuska u sporu s SAD-om želi vidjeti rezultate

07.10.2021.

00:52

Autor: P.F./Hina

Sastanak Jean-Yves Le Drian-Anthony Blinken

Sastanak Jean-Yves Le Drian-Anthony Blinken

Foto: Pool / Reuters

Francuska želi vidjeti konkretne rezultate do kraja listopada o tri pitanja s kojima raspravlja sa SAD-om, dok dva saveznika pokušavaju izgladiti odnose, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nakon razgovora s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom.

Američki državni tajnik Antony Blinken susreo se u Parizu s visokim francuskim dužnosnicima kako bi popravili odnose nakon što je sigurnosni pakt (AUKUS) između Washingtona, Australije i Britanije rezultirao time da Australija raskine ugovor o nabavci francuskih podmornica.

Francuska je optužila svoje saveznike da su je uboli nožem u leđa te su čak rekli da se predsjednik Joe Biden ponašao kao njegov prethodnik Donald Trump.

Govoreći francuskim zastupnicima, Jean-Yves Le Drian je rekao da je održao iskrene i sadržajne razgovore s Blinkenom.

- Kriza je ozbiljna, nije riješena zato što smo nastavili s dijalogom, i trajat će. Kako bismo izišli iz nje, trebat ćemo djela, a ne riječi, rekao je Le Drian na saslušanju parlamenta.

Prije nego što je otišao iz Pariza, Blinken je opisao svoje pregovore, tijekom kojih se sastao i s predsjednikom Emmanuelom Macronom, kao vrlo pozitivne, vrlo produktivne.

Francuski dužnosnici su naglasili da AUKUS bio poziv za buđenje europskim državama i da bi trebale na nedavnu krizu Pariza i Washingtona odgovoriti tako što će okončati naivnost Unije po pitanju obrane vlastitih interesa i izgradnje vlastitih vojnih kapaciteta unutar NATO okvira.

Le Drian je rekao da dvije strane rade na postizanju rezultata do kraja listopada kad bi se Biden i Macron trebali sastati na samitu čelnika G20 zemalja u Rimu. A trebali bi razgovarati i prije toga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!