17:31 / 24.03.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Francuska uspješno testirala nuklearnu raketu

ilustracija

ilustracija

Foto: aappp / SHutterstock

Francuska je jučer uspješno testirala moderniziranu verziju svoje balističke rakete srednjeg doma ASMPA koja može nositi nuklearnu glavu, objavilo je francusko ministarstvo obrane.

Francuska ministrica Florence Parly rekla je da je veoma zadovoljna s testiranjem te strateške rakete koja je lansirana sa zrakoplova Rafale koji je poletio iz vojne baze Cazaux na Atlantskom oceanu.

Francuski program naoružanja u skladu je s ciljem predsjednika Emmanuela Macrona o održavanju operabilnog kredibiliteta oružanih snaga na razini koju traži međunarodno okruženje, priopćilo je ministarstvo.

Nakon uspješnog testiranja ASMPA ide u širu proizvodnju, a potom francuskoj vojsci.

Raketni sustav ASMPA u sadašnjem obliku datira iz 2009., a iako bi ga novi sustav trebao naslijediti 2035. godine, trenutno je naglasak na modernizaciji onog postojećeg.

Nakon odlaska Velike Britanije iz Europske unije, Francuska je ostala jedina članica tog saveza s nuklearnim naoružanjem.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!