14:41 / 12.05.2021.

Autor: Hina/HRT

Francuska: Vojnicima koji su upozorili na "građanski rat" rečeno da odu iz vojske

Vojnici upozoravaju na moguće izbijanje nemira zbog "ustupaka" predsjednika Emmanuela Macrona islamizmu

Vojnici upozoravaju na moguće izbijanje nemira zbog "ustupaka" predsjednika Emmanuela Macrona islamizmu

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Načelnik glavnog stožera francuske vojske u utorak je pozvao skupinu vojnika koja je u otvorenom pismu prije dva dana upozorila na rizik od "građanskog rata" u Francuskoj da napuste oružane snage.

- Najrazumniji potez je svakako da napuste instituciju kako bi slobodno mogli izražavati svoje ideje i uvjerenja, napisao je general Francois Lecountre u pismu vojnom osoblju koje ne sadrži prijetnju sankcijama.

U pismu objavljenom na internetskoj stranici desničarskog časopisa Valeur Actuelles, vojnici upozoravaju na moguće izbijanje nemira zbog "ustupaka" predsjednika Emmanuela Macrona islamizmu.

To pismo, koje su potpisali mahom mladi vojnici, još uvijek u aktivnoj službi, uslijedilo je nakon pisma koje su prošli mjesec potpisali uglavnom umirovljemi generali, nakon čega je ministrica obrane Florence Parly tada rekla da će oni biti kažnjeni zbog toga što su prekršili zakon koji rezervistima ili aktivnim pripadnicima vojske zabranjuje javno izražavanje mišljenja o religiji i politici.

Potpisnici pisma opisuju sebe kao vojnike mlađe generacije koji su služili u Afganistanu, Maliju i Srednjoafričkoj Republici ili su se pridružili domaćim antiterorističkim operacijama.

Takozvana "generacija vatre" je, između ostalih, služila i u sigurnosnoj operaciji Sentinelle unutar Francuske, pokrenutoj poslije niza napada džihadista 2015. godine.

"Stavili su na raspolaganje svoje živote kako bi uništili islamizam kojem ste dali ustupke na našem tlu", napisali su vojnici u otvorenom pismu koje je potom dobilo veliku podršku javnosti.

Na internetskoj stranici časopisa svoje potpise potpore spomenutom pismu stavilo je do jučer 75.000 ljudi.

U dramatično intoniranom pismu, aktivni pripadnici oružanih snaga upozoravaju da će politika "popuštanja" rezultirati kaosom koji će zahtijevati "intervenciju naših drugova u opasnoj misiji kako bi se zaštitile naše civilizacijske vrijednosti".

Izostanak djelovanja protiv "hordi iz predgrađa", aluzija na pretežito migrantske četvrti koje okružuju francuske gradove, i ostalih skupina koje "preziru našu zemlju, kulturu i tradiciju" dovest će do "građanskog rata" i na tisuće smrti, upozorili su potpisnici novog pisma.

Za neke vjerske zajednice "Francuska ne znači ništa osim predmeta sarkazma, prezira ili čak mržnje", ističu potpisnici.

Lecointre pak podsjeća da su "unazad nekoliko posljednjih tjedana, pripadnici oružanih snaga uvelike prekršili obavezu diskrecije".

Kazao je da su potpisnici pisma, "kako bi obranili svoja osobna uvjerenja", uvukli vojsku u političke rasprave kojih se moraju kloniti.

"Svaki vojnik uživa slobodu mišljenja, ali mora nedvosmislemo razlikovati svoju građansku dužnost od vojne", poručio je general Lwcointre

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!