12:24 / 24.12.2020.

Autor: Kristina Pešić/HTV/IMS/V.G./Hina

Francuski vatrogasci testirat će vozače kamiona na granici s Britanijom

Foto: REUTERS/Simon Dawson

Foto: REUTERS/Simon Dawson

Foto: - / REUTERS

Francuska je poslala vatrogasce s 10 tisuća testova na koronavirus u Veliku Britaniju kako bi pomogli raščistiti gužvu kamiona zapelih u lučkom gradu Doveru, nastalu zbog straha od novog soja koronavirusa.
Francuska je poslala vatrogasce s 10 tisuća testova na koronavirus u Veliku Britaniju kako bi pomogli raščistiti gužvu kamiona zapelih u lučkom gradu Doveru, nastalu zbog straha od novog soja koronavirusa. ➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Engleska zaustavlja letove iz Južne Afrike
➡️ Kaos u Velikoj Britaniji: počelo testiranje vozača, stigla i pomoć u hrani

Najmanje 15 vatrogasaca i 10 volontera civilne zaštite pomoći će u testiranju vozača kamiona u jugoistočnom engleskom gradu, objavila je u četvrtak na Twitteru prefektura sjeverne francuske regije Hauts-de-France. 

Susan Hopkins: Imamo dokaze da će cjepivo biti djelotvorno i na novi soj virusa

Nakon potvrde  novog soja koronavirusa 14. prosinca, britanska Vlada objavila je otkriće još jedne nove, zaraznije inačice iz Južne Afrike. Trenutačno su u karanteni dvojica zaraženih građana, kao i ljudi s kojima su bili u bliskom kontaktu, a isto očekuje sve koji su u protekla dva tjedna bili u toj zemlji.

- Ova dva soja su umnogome različita. Imaju drukčije mutacije. Raspolažemo s više podataka o širenju britanske inačice virusa jer smo ga detaljno proučavali, dok ovaj iz Južne Afrike još istražujemo. Zasad nemamo dokaza da bi se cjepivo u ovom slučaju moglo pokazati nedjelotvornim. Zapravo imamo čvrste dokaze da će biti učinkovito jer daje širok imunološki odgovor i djeluje protiv mnogih varijacija virusa, kazala je dr.sc. Susan Hopkins iz britanskog Zavoda za javno zdravstvo.

Južnoafrička inačica virusa otkrivena je i kod četvero oboljelih u Izraelu, od čega je troje stiglo iz Velike Britanije. U Italiji su otkrili još jedan takav slučaj, ali nije povezan s otokom. Zabranu ulaska iz Južnoafričke Republike uvodi sve više zemalja, među njima i Izrael i Velika Britanija.

Kod Britanaca se pokazalo da jedna nevolja ne dolazi sama. Dok čekaju ishod neizvjesnog dogovora o Brexitu za Božić, mnogi će ga vozači dočekati u luci Dover. Iako su London i Pariz postigli dogovor  o prelasku granice uz negativan test, testiranja se obavljaju sporo pa je mnogima strpljenje na rezervi.

Sukobili su se policijom, tražeći ukrcavanje na trajekt za Calais. Nekoliko tisuća vozača provelo je četvrtu noć na cesti bez hrane, vode i primjerenih sanitarnih uvjeta. Nevladine udruge pokušavaju pomoći dijeljenjem hrane i vode, a britanski ministar prometa poziva građane da ne idu u smjeru Dovera.

- Mnogo je problema koje treba riješiti. Policija ima pune ruke posla zbog ponašanja vozača, zatim treba početi s ukrcavanjem onih koji dobiju negativne testove. To je jedna velika operacija i ne može se obaviti sve odjednom. Trebat će nam zato nekoliko dana, a ne tjedana, ali potrebno je strpljenje, kazao je Grant Shapps, britanski ministar prometa. Putovati smiju samo određene skupine građana

Prvi putnici koji su vlakom stigli na francusko tlo, osjetili su veliko olakšanje.

- Cijela obitelj mi je u Francuskoj. Tješila sam se da, ako ostanem u Britaniji, barem imam malo guščje paštete, ali bilo me strah. Zato sam sretna što sam stigla kući, kazala je Sam Cabral, putnica.

Putnički promet  mnogo je brže počeo teći nakon britansko-francuskog dogovora. Ali uz negativan test, putovati smiju samo određene skupine građana. 

Danska, koja je uz niz europskih država uvela zabranu letova iz Britanije, rekla je u srijedu da će ju ukinuti u petak.

Nizozemska vlada također je objavila da Britanci mogu dolaziti, uz negativan test.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!