19:32 / 17.11.2018.

Autor: E.L.S./J.P./HRT

Francuzi na cestama zbog povećanja cijene goriva

-

-

Foto: - / -

Porast cijene fosilnih goriva dio je strategije francuskog predsjednika da se odustane od te vrste goriva, no mnogi se ne slažu s njim.
Prosvjedi diljem Francuske zbog povećanja cijene goriva na nekim su mjestima izazvali kaos. Jedna je žena poginula u prometnoj nesreći, a oko stotinu ljudi je ozlijeđeno. Gotovo 250 000 Francuza u žutim prslucima prosvjedovalo je na oko 2000 lokacija. Optužuju predsjednika Macrona da je okrenuo leđa malim ljudima.

Porast cijene fosilnih goriva dio je strategije francuskog predsjednika da se odustane od te vrste goriva, no mnogi se ne slažu s njim.

Podupirem pokret Žuti prsluci, već nam je svega dosta! Previše je poreza i tužno je da zemlja ide ovim smjerom. Uskoro ovdje nećemo moći živjeti, izjavio je Robert Tichit, umirovljenik iz Pariza.

Pokret "Žuti prsluci", nazvan po prslucima koje svaki vozač mora imati kako bi bio vidljiv u slučaju nesreće, pokrenut je u znak prosvjeda protiv najnovijeg udara po džepu, a podupire ga više od 70 posto Francuza. Mnogi od njih danas su blokirali ceste.

Cijene goriva u Francuskoj previsoke su u odnosu na one u drugim europskim zemljama. Primjerice, u Luksemburgu je gorivo mnogo jeftinije. Ne razumijem zašto, poručuje Christelle Nilles, poduzetnica iz Nice.

Nažalost, prosvjed je ponegdje izmaknuo kontroli, zabilježeno je više nesreća, a jedna je završila kobno. Vozačica koja je skrivila nesreću navodno se uspaničila zbog mase prosvjednika, stisnula gas te se na kraju zaletjela u gomilu i ubila nesretnu ženu.

Nesreća je zasjenila sam prosvjed, no i dalje ostaje činjenica da je apolitični pokret iza kojeg nema vođe ujedinio Francuze i zadao glavobolju vlastima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!