Fuchs: Hrvatska akreditira Sveučilište u Mostaru, diplome će vrijediti u cijeloj EU

19.01.2023.

21:01

Autor: Hina/HRT/R.S.

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je da će Agencija za znanost i visoko obrazovanje uskoro akreditirati Sveučilište u Mostaru čime bi diplome s ove jedine visoko školske ustanove na hrvatskome jeziku u BiH vrijedile u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europskoj uniji.

- Jedan od prvih koraka koji će slijediti jeste akreditiranje sveučilišta u Mostaru od strane Hrvatske agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon što se taj proces kompletnog akreditiranja s izdavanjem dopusnice završi, diplome koje izdaje Sveučilište u Mostaru bit će priznate u Republici Hrvatskoj, a nakon toga automatski i na teritoriju Europske unije, rekao je Fuchs u Mostaru. 


On se susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem te posjetio Sveučilište u Mostaru gdje je razgovarao s rektorom Zoranom Tomićem. Ministar Fuchs je ocijenio kako je proces akreditiranja visokoškolske ustanove jako zahtjevan tijekom kojega će moguće biti potrebno ispraviti pojedine segmente administrativnog i akademskog djelovanja.


- Ja sam siguran da će taj proces ići u dobrom smjeru i razmjerno brzo, istaknuo je ministar obrazovanja i znanosti. 


Najavio je nastavak potpore i pri reformi obrazovnog sustava u BiH, navodeći kako je Hrvatska u procesu kurikularnih prilagodbi i reformi koje se provode uz značajnu potporu iz fondova Europske unije.Ministar Fuchs ocijenio je iznimno značajnim što je BiH dobila kandidacijski status za članstvo s Europskom unijom navodeći to kao veliku mogućnost za korištenje dodatnih financijskih sredstava iz fondova EU.


- Čitav sustav Sveučilišta u Mostaru se sada može dodatno unaprijediti i poći naprijed ulazeći u alijansu europskih sveučilišta što je trend iz Bruxellesa, kazao je. 


Čović je rekao je kako je s ministrom Fuchsom razgovarao o održavanju znanstvenoga skupa koje se redovito na proljeće održava u Neumu, a ove će godine biti posvećen znanosti i njezinu utjecaju u integracijskim procesima s EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!