Modi: G20 prihvatio zajedničku deklaraciju

09.09.2023.

Zadnja izmjena 16:05

Autor: A.S./HRT/Hina

G20 prihvatit će Afričku uniju kao stalnu članicu

G20 prihvatit će Afričku uniju kao stalnu članicu

Foto: Evan Vucci/Pool / Reuters

Čelnici 20 najmoćnijih svjetskih gospodarstava počeli su godišnji summit u New Delhiju davanjem stalnog članstva Afričkoj uniji u nastojanju da G20 postane reprezentativniji.

Čelnici zemalja članica grupe G20 osudili su "upotrebu sile" u Ukrajini čiji je cilj teritorijalno osvajanje, no pritom nisu izrijekom spomenuli Rusiju, stoji u deklaraciji usvojenoj na kraju summita.

- Kada je posrijedi rat u Ukrajini, sukladno Povelji UN-a sve se države moraju suzdržati od toga da pribjegavaju prijetnjama ili upotrebi sile da bi pokušale osvojiti određene teritorije, a na štetu teritorijalnog integriteta i političkog suvereniteta bilo koje države, zaključili su predstavnici zemalja G20.

No u tekstu se eksplicitno ne spominje ruska "agresija" u Ukrajini, izraz koji je korišten 2022. za vrijeme održavanja prethodnog samita G20 na Baliju.

Tada je u rezoluciji Vijeća sigurnosti stajalo da se "najoštrije osuđuje agresija koju je protiv Ukrajine počinila Ruska Federacija.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pozdravio je ovakvu formulaciju teksta deklaracije.

- S našeg stajališta ovo je vrlo dobar posao, rekao je novinarima.

Detalji još uvijek nedostupni


Nije iznio detalje o kompromisnom tekstu.

- Na temelju napornog rada svih timova, dobili smo konsenzus o Deklaraciji summita čelnika G20. Najavljujem usvajanje ove deklaracije, rekao je Modi čelnicima G20 u New Delhiju.

Prethodno je Modi inaugurirao dvodnevni sastanak pozivajući članice da ukinu "globalni deficit povjerenja" i najavio da blok daje trajno članstvo Afričkoj uniji u nastojanju da se učini reprezentativnijim.

- Danas, kao predsjedateljica G20, Indija poziva cijeli svijet da najprije ovaj globalni deficit povjerenja pretvori u povjerenje, rekao je. Vrijeme je da svi krenemo naprijed zajedno, dodao je.

Skupina je duboko podijeljena oko rata u Ukrajini, pri čemu zapadne zemlje traže snažnu osudu Rusije u Deklaraciji čelnika, dok druge zahtijevaju usredotočenje na šira gospodarska pitanja.

Formulacija bi mogla biti slična jeziku u deklaraciji objavljenoj u Indoneziji na samitu 2022., u kojoj je navedeno da iako većina zemalja osuđuje Rusiju zbog invazije, postoje i različita stajališta.

U ranijem nacrtu završne izjave od 38 stranica koji je pregledao Reuters stavak "geopolitičke situacije" ostao je prazan, dok je postojao dogovor oko 75 drugih stavaka koji pokrivaju pitanja od globalnog duga i kriptovaluta do klimatskih promjena.

Otvoren summit G20, Afrička unija postala stalna članica


Čelnici 20 najmoćnijih svjetskih gospodarstava počeli su u subotu godišnji summit u New Delhiju davanjem stalnog članstva Afričkoj uniji u nastojanju da G20 postane reprezentativniji.


No, blok je ostao duboko podijeljen oko rata u Ukrajini, pri čemu se zapadne zemlje zauzimaju za oštru osudu Rusije, dok druge zahtijevaju da se skupina usredotoči na šira gospodarska pitanja.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi čelnici G20 odvezeni su pustim ulicama do novog kongresnog centra u obliku školjke Bharata Mandapama vrijednog 300 milijuna dolara, nasuprot kamenoj utvrdi iz 16. stoljeća, na dvodnevni samit u glavnom gradu Indije New Delhiju.

U gradu od 20 milijuna stanovnika zatvorene su mnoge tvrtke, trgovine, uredi i škole, a promet je ograničen kao dio sigurnosnih mjera za nesmetano odvijanje sastanka gospodarski najmoćnijih zemalja kojemu je Indija domaćin.

Prema nacrtu deklaracije sa summita koji je pregledao Reuters, pregovarači nisu uspjeli riješiti nesuglasice oko formulacije o ratu u Ukrajini, ostavljajući čelnicima da postignu kompromis ako je moguće.


U nacrtu od 38 stranica koji je kružio među članicama stavak o "geopolitičkoj situaciji" ostao je prazan, dok je postignut dogovor oko 75 drugih stavaka.

Biden će na summitu od velikih zemalja tražiti višu razinu klimatskih mjera, rekao je dužnosnik Bijele kuće, dok raste zabrinutost oko nedostatka konsenzusa o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Zemlje G20 odgovorne su za 80 posto globalnih emisija i njihova se stajališta pažljivo prate uoči sastanka COP 28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Jačanje imidža Indije 

Premijer Narendra Modi, koji nastoji ojačati imidž Indije kao velike sile, najavio je članstvo Afričke unije u G20 ravnopravno s Europskom unijom.

Modi je u svojem uvodnom obraćanju na summitu pozvao Afričku uniju, koju predstavlja predsjedajući Azali Asumani, da zauzme mjesto za stolom čelnika G20 kao stalni član.

Očekuje se da će samitom dominirati zapadne zemlje i njihovi saveznici. Kineski predsjednik Xi Jinping nije došao na samit te poslao premijera Li Qianga, a neće biti ni ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sastanku na vrhu među ostalima prisustvuju Biden, njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Rishi Sunak, Saudijske Arabije Mohammed Bin Salman i Japana Fumio Kishida.

Summit se smatrao mjestom za mogući sastanak Xija i Bidena nakon višemjesečnih napora dviju svjetskih sila da poprave veze narušene trgovinskim i geopolitičkim napetostima.

Jon Finer, zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost rekao je novinarima u New Delhiju kako postoje nagađanja da Kina "odustaje od G20" u korist grupacija poput BRICS-a, gdje je dominantna.

BRICS uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, a pristao je dodati još šest novih članica - Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate - u potezu čiji je cilj ubrzati svoj napredak na preustroju svjetskog poretka koji smatra zastarjelim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!