G7 i saveznici pripremaju dva cjenovna limita za ruske naftne derivate

11.01.2023.

14:12

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Skupina G7 i njezini saveznici nastojat će u veljači uvesti dva limita za cijene ruskih naftnih derivata, zbog njihove razlike u odnosu na cijenu nafte, rekao je dužnosnik G7.

SAD, Japan, Kanada, Australija i EU ograničili su 5. prosinca cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, zaprijetivši osiguravateljima i prijevoznicima sankcijama budu li pružali usluge za skuplje ruske barele, napominje Reuters.


EU je istodobno zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima.


Početkom veljače G7 namjerava ograničiti i cijene ruskih naftnih derivata, poput dizela, kerozina i loživog ulja, kako bi dodatno umanjio ruski prihod od izvoza i Moskvi ograničio financijske kapacitete za financiranje rata u Ukrajini.


Taj je plan kompliciraniji zato što je derivata puno i zato što njihova cijena često ovisi o tome gdje ih se kupuje, a ne gdje ih se proizvodi, rekao je dužnosnik, koji je želio ostati anoniman.


Tako se, primjerice, dizel i kerozin prodaju po višoj cijeni nego sirova nafta, a loživo ulje po nižoj, objasnio je razmatranje dvaju cjenovnih limita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!