20:15 / 03.05.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT/Hina

G7 - nakon dvije godine mnogo tema na stolu

London

London

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Londonu će se, prvi put od izbijanja pandemije, održati sastanak ministara vanjskih poslova sedam najrazvijenijih zemalja svijeta. U središtu pozornosti, uz borbu protiv pandemije, bit će odnosi s Kinom i Rusijom.

Oči u oči, nakon pune dvije godine, sjest će šefovi diplomacija skupine G7 - najbogatijih zemalja svijeta - Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Japana, uz pozvane kolege iz EU-a, Australije, Indije, Južne Koreje i Južne Afrike.


Očekivano, prva i glavna tema bit će osiguravanje ravnopravnosti u cijepljenju protiv COVID-a za sve. Tražit će se i odgovor na pitanje - što humanitarne agencije i zdravstveni sektor trebaju od političara. To je, naravno, i prije svega, novac.


- Ove godine ulažemo 10 milijardi funti u pomoć, i dalje smo treći najveći donator G7. I dalje smo jedan od vodećih donatora, bilo da je riječ o udvostručenju iznosa za klimatska pitanja, bilo o 1,6 milijardi funti koje ulažemo u 'Gavi', globalni savez cjepiva, rekao je Dominic Raab, ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.


U London, mjesto održavanja summita, već je stigao američki državni tajnik Antony Blinken. Prvo je to predstavljanje glavnog člana tima predsjednika Joea Bidena koji je smijenio onaj Donalda Trumpa.


Politika i stil možda su drugačiji, ali poruka je ista. SAD kao svoj najveći izazov vidi Kinu, zabrinjava ga i ponašanje Rusije, a sve saveznike - zaštita društava od autoritarnih vladara. 


- Zabrinuti smo zbog prijetnje koju, na granici s Ukrajinom, predstavlja Rusija. Također, napad novičokom na Alekseja Navaljnog napad je kemijskim oružjem. Mislim da bi to trebao biti velik razlog za zabrinutost. To je pitanje kemijskog oružja, a ne samo pitanje ljudskih prava. Iskorištavanje kibernetike, posebno Rusije, ali i Kine, Irana i drugih zemalja, nešto je što, u suradnji s našim saveznicima, pozorno pratimo, kazao je Raab.


- Nije naša namjera pokušati obuzdati ili usporiti Kinu, rekao je Blinken novinarima na konferenciji za medije uz Raaba. Rekao je da će Zapad braniti "red uspostavljen međunarodnim pravilima" od subverzivnih nastojanja bilo koje zemlje, uključujući i Kine.


Raab je govorio o građenju saveza, a ne njihovu raskidanju.


- Vidim povećan zahtjev i potrebu za brzim savezima sličnih zemalja koje dijele iste vrijednosti i žele zaštititi multilateralni sustav, rekao je Rab. 


- Vidimo zaokret prema tome tipu saveza sličnih zemalja koje su dovoljno agilne da međusobno surađuju.


Dugoročno, postoji duboka zabrinutost Washingtona i europskih metropola po pitanju toga kako bi se Zapad trebao ponijeti prema Pekingu i Moskvi.


Blinken je rekao da SAD preferira stabilnije odnose s Rusijom, no da to ovisi o tome kako će ruski predsjednik Vladimir Putin odlučiti djelovati, osobito po pitanju Ukrajine koju će Blinken posjetiti kasnije ovaj tjedan.


- Iznova smo potvrdili svoju čvrstu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, rekao je Blinken.


G7 je već dogovorio novi cilj - slanje u školu 40 milijuna djevojčica više u roku od pet godina, i to iz zemalja s niskim i srednjim prihodima. Šefovi diplomacija iskoristit će summit u Londonu kako bi se obvezali pružiti pomoć ženama u zemljama u razvoju s dvogodišnjim paketom potpore od 15 milijardi dolara. Kane se složiti i osigurati da još 20 milijuna djevojčica nauči čitati do svoje 10. godine.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!