G7 se obvezao da neće kupovati rusku naftu, SAD uvodi nove sankcije

08.05.2022.

20:09

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Fly Of Swallow Studio / Shutterstock

G7 se danas u cijelosti obvezao da će zabraniti ili postupno obustaviti uvoz ruske nafte, priopćila je u nedjelju Bijela kuća. Ova odluka će zadati težak udarac glavnoj žili kucavici koja hrani gospodarstvo (Vladimira) Putina i oduzeti mu prihode koji mu trebaju za financiranje rata" protiv Ukrajine, ističe se u priopćenju američke administracije.

U priopćenju se ipak ne navodi kakve je točno obveze preuzeo svaki pojedini član skupine G7, koju čine Njemačka, Kanada, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija. G7 je u nedjelju održao sastanak putem video veze, treći ove godine, uz sudjelovanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Izbor datuma je veoma znakovit: Europljani 8. svibnja obilježavaju završetak Drugog svjetskog rata u Europi.

Nedjeljni sastanak se ujedno održava dan uoči vojne smotre 9. svibnja u Rusiji koja toga dana slavi pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom. Zapad je dosad čvrsto surađivao u donošenju sankcija Rusiji, ali ne napreduje istim ritmom kada je riječ o ruskoj nafti i plinu.

SAD koji nije njihov velik potrošač, već je zabranio uvoz ruskih ugljikovodika. Zemlje članice Europske unije, puno ovisnije o Rusiji i izložene pritisku da se pridruže takvoj mjeri, u nedjelju su nastavile intenzivne pregovore o uvođenju embarga na rusku naftu. Washington je usto u priopćenju Bijele kuće u nedjelju najavio novi paket sankcija protiv Rusije usmjeren na medije i na pristup kompanija i ruskih tajkuna konzultantskim i računovodstvenim uslugama u kojima su Amerikanci i Britanci najveći svjetski stručnjaci.

SAD uvodi nove sankcije Rusiji

SAD će sankcionirati televizijske mreže Pervij Kanal, Rosiju-1 i NTV. Svim američkim kompanijama zabranit će se da ih financiraju oglašavanjem i da im prodaju opremu. Washington će usto zabraniti pružanje usluga "revizije, menadžmenta, savjetovanja, marketinga i svih usluga koje se koriste u radu multinacionalnih kompanija, ali i kako bi se, moguće, zaobišle sankcije i sakrilo nezakonito stečeno bogatstvo, rekao je dužnosnik Bijele kuće koji je želio ostati anoniman. 

Washington je također najavio nove zabrane izvoza američkih proizvoda u Rusiju koje obuhvaćaju razne vrste industrijske opreme od buldožera, preko kotlova do ventilacijskih sustava. Najposlije, SAD je u nedjelju najavio da će uvesti vizna ograničenja za 2.600 Rusa i Bjelorusa te sankcije za upravu Sberbanke i Gazprombanke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!