Galapagos: Otkriveno mrijestilište kritično ugroženih morskih pasa čekićara

17.12.2022.

13:11

Autor: HINA/HRT/A.S.

Otkriveno u arhipelagu pored otoka Galapagos

Otkriveno u arhipelagu pored otoka Galapagos

Foto: Galapagos National Park / Reuters

Tim znanstvenika otkrio je mrijestilište mladunaca morskih pasa čekićara pokraj otoka koji se nalazi u arhipelagu Galapagos kod Ekvadora, što je otkriće koje bi moglo pomoći u zaštiti vrste kojoj prijeti izumiranja.


Takozvani raj za mladunce morskih pasa čekićara, kojima je manje od godinu dana, otkriven je blizu otoka Izabela, najvećeg otoka Galapagosa, i nudi utočište za morske pse tijekom parenja i ranog razvoja.

- Otkriće novih područja razmnožavanja vrlo je važno, posebno za morske pse čekićare, naveo je rendžer parka Eduardo Espinoza u priopćenju Nacionalnog parka Galapagosa.

To je poznata vrsta s Galapagosa, no u kritičnoj je opasnosti od izumiranja.

Ugrožena je zbog komercijalnog ribolova i potražnje zbog peraja koje se koriste za juhu.

Istraživači su proveli mjesece tražeći po arhipelagu moguće mjesto za razmnožavanje morskih pasa čekićara u sklopu programa za nadgledanje. Tako se prate mlade populacije morskih pasa u područjima za razmnožavanje te njihove migracije.

Galapagos i njegova jedinstvena divljina bili su ključni za teoriju evolucije britanskog znanstvenika Charlesa Darwina. Arhipelag je dom mnogim vrstama koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje, poput divovskih kornjača, kormorana koji ne lete i morskih iguana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!