14:59 / 24.02.2021.

Autor: Hina

Gana prva država koja je primila cjepivo putem COVAX-a

Cijepivo

Cijepivo

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Gana je postala prva država koja je primila cjepivo putem inicijative COVAX, piše u srijedu BBC. 

Cilj te inicijative Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) jest da se cjepivo pravedno rasporedi svim državama, neovisno o njihovu bogatstvu.

COVAX planira do kraja godine svijetu isporučiti dvije milijarde doza cjepiva protiv koronavirusa, piše BBC.

Brojne bogate države, koje su počele cijepiti prije mjesec dana, kritizirane su da su kupile ili naručile veću količinu cjepiva nego što im je potrebno, zbog čega ga je manje ostalo za siromašnije zemlje.

U gansku prijestolnicu Accru u srijedu je stiglo 600 tisuća doza cjepiva AstraZenece, a očekuje se da će ta afrička država s cijepljenjem početi idući tjedan.

WHO i UNICEF su u zajedničkom priopćenju izjavili kako je riječ o važnom događaju. "Dolazak cjepiva u Ganu ključan je za suzbijanje pandemije", napisale su dvije organizacije.

Gana, država s oko 30 milijuna stanovnika, od početka pandemije službeno je imala 81 tisuću slučajeva zaraze koronavirusom i 584 smrtna ishoda.

Cilj COVAX-a je da cijepi do 20 posto stanovništva siromašnih zemalja, bez troška za njihove vlade.

Većina afričkih zemalja trebala bi dobiti cjepivo putem inicijative, no neke od njih poput Senegala već su ga same osigurale.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!