08:37 / 10.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Gates daje još 250 milijuna dolara za cjepivo protiv Covida-19

Foto: Qin Lang/XinHua/PIXSELL

Foto: Qin Lang/XinHua/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novac će služiti tome da se testovi i cjepivo dostave slabo i srednje razvijenim zemljama, rekla je zaklada.
Zaklada Billa i Melinde Gates obećala je još 250 milijuna dolara za jeftinije i dostupnije cjepivo protiv Covida-19.

➡️ Sve o koronavirusu

Pojedinačno najveća donacija dosad dolazi nakon što su Gatesovi već dali 70 milijuna dolara u studenome. S najnovijom donacijom zaklada je za borbu protiv pandemije donirala ukupno 1.75 milijardi dolara.

- Hoće li svijet postati bolje mjesto za život svih ljudi ovisi o tome što će svjetski čelnici učiniti da bi testovi, lijekovi i cjepiva bili dostupni onima koji ih trebaju, priopćila je zaklada.

Novac će služiti tome da se testovi i cjepivo dostave slabo i srednje razvijenim zemljama, dodala je.

Velika Britanija postala je u utorak prva zemlja koja je počela cijepiti protiv Covida-19, kada je 90-godišnja starica primila cjepivo Pfizera-BioNTecha. Kanada je to cjepivo odobrila u srijedu, a američka Agencija za hranu i lijekove okupit će danas vanjske stručnake koji će raspravljati o tome hoće li ga preporučiti ili ne.

Pfizerovo cjepivo je zahtjevno, osobito za siromašne zemlje, jer se mora čuvati na jako niskim temperaturama.

- Novi lijekovi i potencijalna cjepiva mogli bi se pojaviti početkom iduće godine. No, oni će sačuvati živote samo ako dođu tamo gdje treba, istaknuo je Bill Gates.

Još jedan američki proizvođač Moderna, koji tvrdi da je njegovo cjepivo učinkovito 94,5 posto, zatražilo je odobrenje u SAD-u i EU-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!