Gazprom prebacuje težište plinske infrastrukture prema Kini

01.09.2022.

12:10

Autor: V.K./HRT/Hina

Rekordna dobit Gazproma

Rekordna dobit Gazproma

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruski Gazprom izvijestio je o rekordnoj dobiti u prvoj polovini godine i najavio da će proširiti mrežu plinovoda i izgraditi nova skladišta kako bi Kini mogao isporučivati više plina.


Razdoblje od siječnja do lipnja kompanija je zahvaljujući skoku cijena plina zaključila s neto dobiti od 2,5 bilijuna rubalja (41,8 milijardi dolara), najvećom otkada je osnovana.

Gazprom je prestao objavljivati financijska izvješća otkada je Rusija pokrenula, kako ju naziva, "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini, ali njegovi dužnosnici povremeno u javnosti iznose podatke o rezultatima, ističe Reuters.

 Unatoč pritisku sankcija i nepovoljnom vanjskom okruženju grupa Gazprom izvijestila je o rekordnom prihodu i neto dobiti u prvoj polovini 2022., prema IFRS-u (Međunarodni računovodstveni standard), istaknuo je u priopćenju zamjenik izvršnog direktora Famil Sadigov.

Podatak o prihodu nije naveden.

Kompanija je istodobno smanjila neto dug, dodao je Sadigov.

Izvršni direktor Aleksej Miller izjavio je pak da u ovoj godini očekuje "značajno veću dobit" nego 2021., unatoč padu prodaje u Europi. Europske zemlje uvele su Moskvi sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu, a planiraju i znatno smanjiti uvoz ruskog plina.

- Rezultati rada za prvu polovinu godine jako su, jako dobri, zaključio je Miller u telefonskom razgovoru u srijedu, prema agenciji Interfax, dodavši da kompanija ima dovoljno prostora da osigura realizaciju strateških investicijskih projekata.

Gazprom će uskoro početi povezivati svoju mrežu plinovoda u Europi s ruskim istokom, a cilj je uspostava poveznice s novim planiranim plinovodom Snaga Sibira 2, koji bi trebao dopremati plin iz skladišta u istočnom Sibiru u Kinu, objasnio je šef ruske tvrtke.

- Druga ruta plinovoda trebala bi ići preko Mongolije, dodao je.

- Znamo da je kinesko tržište najdinamičnije u svijetu i predviđanja pokazuju da će Kina činiti oko 40 posto povećanja potrošnje plina u sljedećih 20 godina, rekao je šef Gazproma.

Planirana gradnja skladišnog prostora u Kovykti u idućoj godini znači i da će Rusija uskoro moći slati više plina Kini nego što se trenutno planira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!