16:54 / 05.06.2021.

Autor: Marko Stričević/Agenda/E.L.S./HRT

Gdje je stao crnogorski "projekt stoljeća"?

Crnogorski projekt stoljeća

Crnogorski projekt stoljeća

Foto: HRT / HRT

Izgradnja autoceste u Crnoj Gori najvredniji je infrastrukturni projekt u povijesti te zemlje. Za strateškog partnera izabrana je Kina koja ga financira i gradi. No prva dionica autoceste, nazvana i projektom stoljeća, ni dvije godine poslije još nije dovršena.         

Crna Gora ima 300 kilometara morske obale, više od 200 hotela visoke kategorije i više od dva milijuna gostiju godišnje, ali još uvijek nema nijednu autocestu. Maloj, ali visokoj državi kojoj je više od pola površine iznad tisuću nadmorskih metara, jedna moderna prometnica duga 170 kilometara košta otprilike poput godišnjeg proračuna.

Gdje su nekoć zube lomili vojni osvajači, sada zupce lome građevinski bageri. Ideju autoceste od luke Bar do granice sa Srbijom zagovornici nazivaju crnogorskim putem u 21. stoljeće, a protivnici autoputom u dužnički, politički i ekološki pakao.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!