O Afganistanu iz prve ruke: To nije država

10:25 / 08.09.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/P.F./HRT

Gentile, Diab i Milardović o Afganistanu

Gentile, Diab i Milardović o Afganistanu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska/ / Pixabay

Afganistan je ponovno pao u ruke talibana, hrvatska je vojska ondje godinama sudjelovala u sklopu NATO-ove misije održanja mira i izgradnje države, a Europa sada strahuje od novog migrantskog vala. Američki ratni izvjestitelj Carmen Gentile, koji je ukupno proveo tri godine u Afganistanu, smatra da Amerika nije imala šanse uspjeti nametnuti zapadnu demokraciju.

Gost emisije "Dobro jutro, Hrvatska" američki ratni izvjestitelj Carmen Gentile, koji je više puta boravio u Afganistanu gdje je i ranjen, te je napisao knjigu o tome, rekao je da je sutra godišnjica kada je 2010. radio zajedno s američkim snagama u Kunaru na granici s Pakistanom kojim su dominirali talibani.

- Hodao sam po jednom selu s američkim i afganistanskim snagama, razgovarao sam s nekim mladim ljudima i snimao ih. Čuo sam neko zujanje iza sebe, okrenuo se i vidio čovjeka koji je opalio s 30-ak metara u mene i pogodio me u lice. Oslijepilo me, slomilo mi je kosti, nisam poginuo i evakuiran sam u vojnu bazu u Afganistanu gdje sam imao nekoliko operacija. Zatim sam prebačen u SAD gdje sam imao plastične operacije i nakon osam mjeseci oporavka vratio sam se u Afganistan i nastavio sa svojim radom kao izvjestitelj, opisao je Gentile svoje ranjavanje.

Uz prekide, u Afganistanu je bio od 2005. do 2013. Ukupno je ondje proveo oko tri godine.

- Bio sam s američkim vojnicima i pisao sam o tome kako rat utječe na civile. Priča Afganistanaca mi je vrlo bliska, rekao je.

Smatra da nije bilo nikakvih indicija da će se Afganistanci prilagoditi zapadnom stilu demokracije. To u Afganistanu nema smisla, to nije država, to je mjesto gdje prestaju granice i postoje plemena, klanovi, različiti interesi, nema zajedničkih projekata i planova.

- Afganistanska vlada čak i u najboljem razdoblju nije dopirala dalje od Kabula. To nikad nije moglo uspjeti. Američka vojska godinama je govorila sve se dobro odvija, to će uspjeti, ali ja sam tada znao da je to glupost, rekao je Gentile.

Hassan Haidar Diab, novinar i analitičar Večernjeg lista, rekao je kako je od početka bilo jasno da Amerikanci neće uspjeti.

- Ne možeš doći u veliku zemlju i biti u gradovima. Teroristi su se trebali očistiti svugdje. Talibani su ojačali i svaki dan imali su sve više zemlje, rekao je Diab te spomenuo kako Amerikanci nisu uspjeli niti u Iraku, a potom ušli u još veću zemlju.

Smatra da su sadašnji talibani isti kao i oni prije ulaska Amerikanaca u Afganistan 2000. godine te da kada više ne budu u fokusu, sve će se vratiti na staro.

Profesor Anđelko Milardović iz Instituta za migracije i narodnosti rekao je kako Amerikanci nisu uspjeli u projektu nove afganistanske države jer je to već pokazala povijest. Poraz je bio neminovan jer je svaki imperij ili sila koja je došla sa strane i koja je pokušavala uređivati odnose u Afganistanu, u posljednjih 150 godina, kapitulirala.

- Mislim tu na Britansko carstvo koje nije pobijedilo. Onda je nastupila samostalnost Afganistana pa su došli Sovjeti pa je njihov projekt propao. Potom su došli Amerikanci i Zapad te je i njihov projekt propao i doživio poraz zbog geopolitičke priče, zbog geofizičkog prostora, zbog odnosa unutar samog Afganistana koji je disfunkcionalna država, rekao je Milardović.

Rekao je kako je pročitao da je Afganistan u posljednjih 150 godina najveći izvoznik prisilnih migranata.

- Države koje se ne mogu konstituirati kao funkcionalne, stabilne, koje su razorene, potiču prisilne migracije, dodao je.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!