Geopolitički rat za cjepivo

10:20 / 26.01.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Marinko Ogorec objašnjava političku stranu pandemije.

Marinko Ogorec objašnjava političku stranu pandemije.

Foto: Studio 4 / HRT

U tijeku je globalni rat oko cjepiva protiv covida. Europska unija tvrdi da je za istraživanje cjepiva platila stotine milijuna eura, a farmaceuti su unatoč dogovoru isporučili SAD-u 100 milijna doza samo Pfizerovog cjepiva. To otvara pitanje stvarne pozicije i moći Europske unije u odnosu na ostatak svijeta. O poziciji EU, pa ti me i Hrvatske u svijetu u doba pandemije govori  vanjskopolitički komentator Dr. Marinko Ogorec.

- Pandemiju korone treba gledati ne samo kao zdravstveni problem, nego i kao gospodarsko-politički i sigurnosni problem. Zemlje pogođene pandemijom su u lockdownu, kada ste u lockdownu gospodarstvo ne radi svojim punim kapacitetom. Zemlje koje prve procijepe svoje stanovništvo, prve će imati priliku vratiti u normalno stanje i povratiti standard života, objašnjava Dr. Marinko Ogorec, vanjskopolitički komentator za HTV-ovu emisiju Studio 4.

Ogorec kaže kako će se tek pokazati koliko zapravo Europska unija kasni za svima ostalima. Činjenica je da su Sjedinjene američke države itekako dobro iskoristile situaciju jer imaju svoju proizvodnju cjepiva, to rade i Rusija i Kina, i poprilično je zabrinjavajuće da su europski čelnici tako olako pristupili tom problemu, dodaje.

Europska unija je kaparila određene količine cjepiva, i išla je u nabavu cjepiva kao cijela asocijacija, nije dopustila da svaka država za sebe nabavlja cjepivo, a raspodjelu je radila na pošten način, po broju stanovnika, što znači da su i Hrvatska i Njemačka dobile istu količinu cjepiva na broj stanovnika. Međutim države poput SAD-a i Izraela su došli na red i cijepe velik broj ljudi dnevno, ali cjepiva naručenih za zemlje članice EU je ponestalo.

Ogorec objašnjava da SAD drži proizvodnju cjepiva i stavlja sebe na prvo mjesto, dok su Izraelci Pfizeru ponudili duplo veću cijenu, od 30 eura po dozi što ih je automatski stavilo na listu za žurnu isporuku. Kaže da bi se, umjesto čekanja Pfizerovog, EU mogla okrenuti ka ruskom cjepivu koje je najjeftinije, a slovi kao jednako kvalitetno kao i sva ostala cjepiva, ali to ne čini.

- Mislim da se radi o inertnosti europske birokracije, čelnici europske unije imaju neopravdanu averziju prema Rusiji. Rusija više nije sovjetski savez, nema više hladnog rata. Zašto ne stvoriti neke perspektive, neke mogućnosti, kaže Ogorec.

EU je propustila napraviti ono što se od nje očekivalo, ne možete očekivati da ćete biti ravnopravni partner ako nemate vlastitu proizvodnju. Jedina tvornica u Europi je u Belgiji, koja sirovinu i dalje uvozi iz Indije i Kine, i time opet nije autonomna u proizvodnji, pojašnjava Dr. Marinko Ogorec.

- Hrvatska je primarno turistička zemlja, a turizam ide tamo gdje je sigurnost. Ako nemate procijepljeno barem 50 posto stanovništva koji će imati kontakta s turistima, a imate evidentno visoki broj zaraze, nitko neće htjeti doći, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!