22:50 / 17.05.2018.

Autor: B.S./M.M./HRT

Gina Haspel potvrđena na mjestu direktorice CIA-e

-

-

Foto: - / -

Gina Haspel bit će prva žena na čelu CIA-e. Američki je Senat potvrdio njezino imenovanje s 54 glasa "za" i 45 "protiv".
Gina Haspel bit će prva žena na čelu CIA-e. Američki je Senat potvrdio njezino imenovanje s 54 glasa "za" i 45 "protiv".

Tri republikanca do kraja su se protivila izboru iskusne obavještajne agentice: senatori Rand Paul, Jeff Flake i John McCain koji se zbog zdravstvenih razloga nije pojavio na glasovanju. No, Haspel je osigurala potrebnu većinu za potvrdu nominacije, uključujući i potporu šest demokratskih senatora.

Haspel radi za Središnju američku obavještajnu agenciju duže od tri desetljeća, te ima snažnu potporu američke obavještajne zajednice. Ipak, mnogi su na Capitol Hillu i u američkoj javnosti njezin izbor dovodili u pitanje zbog uloge koju je imala u ispitivanjima CIA-nih zatočenika i uništenju snimki mučenja ispitanika u razdoblju nakon napada na Ameriku 11. rujna 2001.

Američki predsjednik Donald Trump Haspel je nominirao na čelno mjesto CIA-e u ožujku, a njezina šefa, u tom trenutku prvog čovjeka agencije, Mikea Pompea,  na mjesto američkog državnog tajnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!