11:18 / 04.07.2020.

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Glasanje dijaspore u 42 države

Mostar (Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL)

Mostar (Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Najveći broj biračkih mjesta u inozemstvu otvoren je u BiH. Registriralo se 96. 500 birača, od toga 50 tisuća u Mostaru.
Izbori za Hrvatski sabor počeli su u Australiji sinoć u 23 sata prema hrvatskom vremenu jer se u drugim zemljama glasuje danas i sutra. Prva su otvorena biračka mjesta u Australiji. Zbog vremenske razlike, posljednje će se otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu.

Glasa se u 42 strane zemlje - u hrvatskim veleposlanstvima i konzularnim predstavništvima. U Njemačkoj je tako 11 biračkih mjesta, četiri su u SAD-u, tri u Italiji, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj, Kanadi itd.. Pripadnici Hrvatske vojske u misijama glasuju u Afganistanu, Poljskoj i na Kosovu. Najveći broj biračkih mjesta otvoren je u BiH. Registriralo se 96. 500 birača, od toga 50 tisuća u Mostaru.U Sjedinjenim Američkim Državama glasuje se u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, te konzularnim predstavništvima u New Yorku, Chicagu i Los Angelesu. Izbori protječu bez problema, a zbog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti koji se danas obilježava u SAD-u sutra se očekuje veća izlasnost.

Usporedbe radi, u drugom krugu prošlih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj  u Sjedinjenim Državama glasovalo je oko 400 birača. Na svim biračkim mjestima osigurane su mjere  zdravstvene sigurnosti zbog pandemije koronavirusa: maske, dezinficijensi i držanje razmaka.U ponoć je počela izborna šutnja i trajat će sve do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati. Pravo glasa na izborima ima ukupno 3.859.481 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!