17:01 / 20.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Glasanje za rezoluciju UN-a kojom se osuđuje rasizam Pompeo nazvao licemjerjem

Foto:  REUTERS/Yuri Gripas

Foto: REUTERS/Yuri Gripas

Foto: - / REUTERS

Šef američke diplomacije Mike Pompeo oštro je kritizirao "licemjerje" Vijeća za ljudska prava UN-a.
Šef američke diplomacije Mike Pompeo oštro je kritizirao "licemjerje" Vijeća za ljudska prava UN-a, koje je jučer izglasalo rezoluciju kojom osuđuje sustavni rasizam i policijsko nasilje.

-
Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, među kojima je Venezuela, a odnedavno i Kuba i Kina, oduvijek je bilo i ostalo utočište za diktatore, kao i za demokracije koje ih podržavaju, kazao je Pompeo.

- Jučerašnja odluka Vijeća o izglasavanju rezolucije fokusirane na rasizam i policijsko nasilje u Sjedinjenim Državama, srozava to tijelo još niže, dodao je.

Vijeće za ljudska prava UN-a sa sjedištem u Ženevi međuvladino je tijelo unutar sustava UN-a, odgovorno za promicanje i zaštitu ljudskih prava diljem svijeta, za rješavanje situacija kršenja ljudskih prava te za davanje preporuka. Washington se 2018. povukao iz Vijeća. Jučerašnjom je rezolucijom osudilo sustavni rasizam i policijsko nasilje, nakon povlačenja izjave koja je apostrofirala Sjedinjene Države.

Rezoluciju su predstavile afričke države u sklopu hitnog sastanka sazvanog nakon smrti američkog crnca Georgea Floyda i demonstracija organiziranih protiv rasizma širom svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!