Glasnogovornica kineskog ministarstva ismijana zbog objave na Twitteru

08.08.2022.

13:06

Autor: HRT/D.M./Hina

Glasnogovornica kineskog ministarstva ismijana zbog twitta o Tajvanu

Glasnogovornica kineskog ministarstva ismijana zbog twitta o Tajvanu

Foto: Print screen / Twitter

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je postala predmet ismijavanja na društvenim mrežama zbog objave na Twitteru u kojoj opravdava pripadnost Tajvana Kini, a u prilog tomu navodi broj kineskih restorana na otoku.

- Baidu Maps, jedna od glavnih aplikacija za karte u Kini, pokazuje da u Taipeiju postoji 38 restorana koji nude kuhinju kineske provincije Shandong i 67 restorana koji nude specijalitete provincije Shanxi. Okusni pupoljci ne lažu. #Tajvan je oduvijek bio dio Kine. Davno izgubljeno dijete na kraju će se vratiti kući, napisala je Hua Chunying u nedjelju na Twitteru, društvenoj mreži blokiranoj u Kini.

Kina smatra Tajvan, otok s oko 23 milijuna stanovnika, jednom od svojih pokrajina, koju u dogledno vrijeme treba uspješno ponovno ujediniti s ostatkom glavnog teritorija Kine. Među brojnim stranim korisnicima interneta argument glasnogovornice Hua izazvao je salve smijeha i duhovitih komentara.

- U Taipeiju je više od 100 restorana s ramenom (japanskom juhom s rezancima), tako da je Tajvan definitivno dio Japana, komentirao je u šali jedan od njih na Twitteru.

- Google Maps pokazuje da je u Pekingu 17 McDonald'sa, 18 KFC-a, 19 Burger Kinga i 19 Starbucksa. Okusni pupoljci ne lažu. #Kina je oduvijek bila dio Amerike, ironično je napisao drugi.

Hua Chunying, poznata po nerijetko oštrim i ne uvijek diplomatskim izjavama, vrlo je aktivna na Twitteru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!