Glasnogovornik Kremlja ismijao poziv Zelenskog

09.08.2022.

12:37

Autor: M.Š./Hina/HRT

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Foto: NickolayV / Shutterstock

Kremlj je u utorak odbacio poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na zabranu putovanja na zapad svim Rusima kao iracionalan, rekavši da će Europa morati konačno odlučiti želi li platiti za njegove hirove.

U intervjuu za The Washington Post, Zelenski je pozvao zapadne čelnike da prestanu dopuštati Rusima da putuju u njihove zemlje kao kaznu za odluku predsjednika Vladimira Putina o slanju snaga u Ukrajinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema šanse da Rusi budu izolirani od ostatka svijeta i upitao bi li Europa trebala nastaviti podržavati Zelenskog. 

- Iracionalnost njegova razmišljanja u ovom slučaju je neizmjerna, rekao je Peskov novinarima.

- To se može vidjeti samo krajnje negativno. Svaki pokušaj izolacije Rusije ili Rusa je proces koji nema perspektivu, dodao je.

Prije ili kasnije Europa će se "početi pitati radi li Zelenskij sve kako treba i trebaju li njegovi građani plaćati za njegove hirove", dodao je Peskov.

Post je citirao Zelenskog da bi Ruse trebalo prisiliti da "žive u svojem svijetu dok ne promijene svoju filozofiju".

- Koji god Rus bio... neka ide u Rusiju, rekao je Zelenski, a prenosi Post.

- Oni će reći: 'Ovo nema nikakve veze s nama. Ne može se cijelo stanovništvo smatrati odgovornim, zar ne?' Može. Stanovništvo je izabralo ovu vladu, ne bore se protiv nje, ne raspravljaju s njom, ne dižu glas, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!