09:26 / 10.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Glavni američki epidemiolog Fauci odlazi u "modificiranu karantenu"

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Fauci je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i jedno od najistaknutijih lica stožera za koronavirus predsjednika Trumpa. Radit će od kuće dva tjedna i za to vrijeme stalno će nositi masku.
Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci odlazi u "modificiranu karantenu" zbog kontakta s članom osoblja Bijele kuće koji je pozitivan na koronavirus. Potvrdio je to i sam Fauci u subotu za CNN.

- Sve o koronavirusu

Fauci je negativan na Covid-19 i bio je u kontaktu "niskog rizika" sa zaposlenikom Bijele kuće. Nije bio u njegovoj neposrednoj blizini u vrijeme zaraze koronavirusom, navodi CNN.

Fauci je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i jedno od najistaknutijih lica stožera za koronavirus američkog predsjednika Donalda Trumpa. Radit će od kuće dva tjedna i za to vrijeme stalno će nositi masku. Smije odlaziti u svoj ured, ali samo kad ondje nema nikoga.

Zaposlenik Bijele kuće s kojim je Fauci bio u kontaktu nije identificiran. Bijela kuća je u četvrtak objavila da je njezin zaposlenik pozitivan na koronavirus, a Trump negativan i dobrog zdravlja. Trump je rekao da je imao malo kontakta sa zaraženim.

U petak je potvrđen koronavirus sobaru američkog potpredsjednika Mike Pencea te Katie Miller, Penceovoj glasnogovornici, ujedno i supruzi Trumpova savjetnika Stephena Millera.

Direktor američke agencije za lijekove (FDA), 60-godišnji Stephen Hahn bio je u kontaktu s Miller, piše Politico.

- Zato će provesti nekoliko tjedana u samoizolaciji, rekao je u petak glasnogovornik FDA za Reuters.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 68-godišnji Robert Redfield "radit će na daljinu sljedeća dva tjedna" nakon "kontakta niskog rizika" u srijedu sa zaraženim u Bijeloj kući, objavio je u subotu Washington Post.

Sva trojica dužnosnika trebaju u utorak svjedočiti u odboru Senata koji prati mjere saveznih država o ponovnom otvaranju tvrtki i škola zatvorenih u borbi protiv širenja vrlo zaraznog virusa.

Koronavirus je osobito opasan za starije. Prema CDC-u, osmero od desetero umrlih od Covida-19 u SAD-u imali su 65 ili više godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!