Glavni tajnik NATO-a priznao neslaganje u vezi s članstvom Ukrajine

24.05.2023.

18:11

Autor: T.D./HRT/Hina

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Heiko Becker / REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg priznao je u srijedu da su članovi saveza podijeljeni u vezi s pristupanjem Ukrajine koje će biti na dnevnom redu sastanka na vrhu u Vilniusu u srpnju.

- O tom pitanju postoje razlike u mišljenju unutar saveza, priznao je Jens Stoltenberg u obraćanju u German Marshall Fundu u Bruxellesu, podsjetivši da se "u NATO-u odluke donose konsenzusom".

- Tijekom dana ću razgovarati telefonom o koracima koje treba poduzeti i o odgovoru na želju Ukrajine da uđe u NATO, dodao je.

- Nitko vam ne može točno reći što će se odlučiti na summitu u Vilniusu, rekao je.

Amerikanci i mnogi drugi saveznici žele ostati pri izjavi iz Bukurešta, rekli su u povjerenju za AFP diplomati Sjevernoatlantskog saveza. Sa sastanka na vrhu u tome gradu 2008. čelnici su poručili da će Ukrajina i Gruzija "biti članice NATO-a", ne otkrivši kada će to biti.

Članstvo u NATO-u omogućilo bi Ukrajini da se pozove na odredbu o kolektivnoj obrani u članku 5 koji sve članice obvezuje da ju brane u slučaju napada.

Traju pregovori o postavljanju temelja za dogovor o članstvu, rekao je jedan od diplomata. Postoji mogućnost da se Ukrajini daju sigurnosna jamstva, kao Švedskoj, čije pristupanje priječe Turska i Mađarska.

- Francuska je spremna dogovoriti se s Ukrajinom da joj se daju sigurnosna jamstva koja će joj pomoći da se dugoročno brani i eventualno spriječi buduće agresije, rekao je glasnogovornik Quai d'Orsayja.

No oko pojma jamstva ne postoji konsenzus u okviru saveza, dodali su diplomati.

- Najveće sigurnosno jamstvo bit će pristupanje NATO-u, ali to se neće dogoditi dok traje rat, istaknuo je Jens Stoltenberg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!