Stoltenberg: Dron koji je pao na Zagreb bio je nenaoružan

15.03.2022.

16:00

Autor: Tamara Marković/Vijesti/I.Z./HRT

 Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će se na sutrašnjem izvanrednom sastanku ministara obrane razgovarati o jačanju prisutnosti NATO vojnika i opreme u istočnom dijelu saveza. Razmotrit će se i mogućnost osnaživanja protuzračne obrane, zrakoplovnih i pomorskih snaga. Stoltenberg je izrazio i zabrinutost da bi Rusija mogla inscenirati lažnu operaciju koja bi uključivala i kemijsko oružje. Demantirao je tvrdnje Banožića i Plenkovića o padu letjelice u Zagrebu. 

- Sutra se sastaju ministri obrane zemalja članica NATO-a. Riječ je o kritičnom trenutku za našu obranu i sigurnost. Invazija Rusije šokirala je svijet i ruši međunarodni poredak. Već mjesecima svjedočimo dugoj listi laži i obmana koje dolaze od strane Rusije. Govorili su da ne planiraju izvršiti invaziju ali učinili su to. Tvrdili su da povlače svoje snage, a naposljetku su poslali veći broj snaga. Tvrdili su da brane civile, ali ubijaju civile, a sada govore o biološkim laboratorijima u Ukrajini. To je apsurd i još samo jedna laž. Zabrinuti smo da bi Moskva mogla inscenirati lažnu operaciju i da bi to moglo uključivati i upotrebu kemijskog oružja, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

- Cijeli svijet osudio je ovaj besmisleni rat. NATO i EU su uveli sankcije Rusiji bez presedana. Godinama su NATO saveznici educirali ukrajinske vojnike od kojih se mnogi sada bore na prvim crtama, poručio je.

"Cilj NATO-a je pomoći našim saveznicima"

- Cilj NATO-a je pomoći našim saveznicima, naglasio je. 

- Aktivirali smo obrambene planove i po prvi put smo uveli naše snage za brzo djelovanje. Na stotine tisuća pripadnika vojnih snaga diljem je Saveza, 100.000 američkih savezničkih snaga je u Europskoj uniji i mnogi su na istočnim granicama. SAD je rasporedio snage i u Poljskoj. Sve to šalje poruku da napad na jednu članicu saveza izazvat će reakciju cijelog Saveza, kazao je.

- Glavna odgovornost NATO-a je štititi sve saveznike. Pojačali smo prisutnost na istočnim granicama Saveza i šaljemo veće kapacitete. Napad na jednu članicu izazvat će odgovor svih članica i spremni smo braniti svaki pedalj teritorija NATO-a, naglasio je. 

- Kina bi se trebala pridružiti ostatku svijeta. Svaka pomoć Rusiji pomogla bi im da nastave ovaj rat koji uzrokuje smrt, patnju i velike razmjere uništenja, dodao je.

- Putin može rat zaustaviti istog trena, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

"Letjelica nije bila naoružana!"

Stoltenberg se osvrnuo na pad letjelice na zagrebačkom Jarunu u prošli četvrtak.

Demantirao je tvrdnje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra obrane Marija Banožića da je letjelica koja je pala u Zagrebu bila naoružana.

- Razgovarao sam s Plenkovićem, surađujemo kako bi utvrdili činjenice. Preliminarna istraga ukazuje da to nije bila naoružana letjelica, te da joj je ponestalo goriva i da se zato srušila u Zagrebu. Imat ćemo preciznije činjenice nego što ih imamo do sada. Važno je znati da saveznici razmjenjuju informacije i da je dron bio praćen od stane NATO-ovog sustava i da se na kraju srušio u Zagrebu. Moramo razmijeniti informacije i nakon toga ćemo doznati više. Moramo puno više uložiti u radarsku kontrolu i u naše protuzračne sustave, to i činimo tako što smo rasporedili sustav Patriot na istočnim granicama - rekao je Stoltenberg koji je uvjeren da je incident na Jarunu bio puka nesreća, kazao je glavni tajnik NATO-a.

- Istražujemo incident vezano uz dron koji je pao u Hrvatskoj. Koliko sad znamo, to nije bio napad. Reagirat ćemo ako bude potrebno, a moramo imati i komunikaciju s Rusima da se incidenti ne pretvore u opasne situacije. Zato pojačavamo svoju prisutnost, rekao je Stoltenberg koji je prije Zagreba komentirao i pad drona u Rumunjskoj.

- Pojačavamo svoju sigurnost i budnost, to činimo i raspoređivanjem sustava Patriot na istočnim granicama Saveza, pojačavamo zračne patrole, To nam pomaže u praćenju situacije i da reagiramo ako bude potrebno. Što se tiče ulaska ruske letjelice u rumunjski zračni prostor, provodi se istraga, naglasio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!