Glavni tajnik UN-a: Nuklearni sukob ponovno se čini mogućim

14.03.2022.

20:42

Autor: Hina/I.B.

default error photo

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je veliku zabrinutost zbog toga što je Rusija podignula razinu pripravnosti svojih nuklearnih snaga nakon što je napala Ukrajinu, ocijenivši da je nuklearni sukob sada ponovno u sferi mogućeg.

Nuklearni sukob, koji se donedavno činio nemogućim, sad je ponovno u sferi mogućeg, kazao je za novinare te ponovio poziv na hitni prekid neprijateljstava.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. veljače, 2,8 milijuna ljudi pobjeglo je iz zemlje, a stotine su zatočene u opkoljenim gradovima, te je Zapad nametnuo široke sankcije Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec podignuo razinu pripravnosti nuklearnih snaga Rusije, zbog čega raste strah od toga da bi ruski napad na Ukrajinu mogao prerasti u nuklearni sukob.

SAD je poručio da zasad nema razloga da Washington također podigne razinu pripravnosti.

Guterres je pozvao i na očuvanje sigurnosti nuklearnih postrojenja nakon što je u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani u Zaporižju planuo požar dok je ruska vojska nad njom preuzimala kontrolu.

- Vrijeme je da se prekine užas koji Ukrajinci trpe te se prijeđe na put diplomacije i mira, rekao je Guterres.

Dodao je da će UN Ukrajini dodijeliti dodatnih 40 milijuna dolara humanitarne pomoći iz Središnjeg fonda za krizne situacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!