Glavni tajnik UN-a posjetio Irak prvi put nakon šest godina

01.03.2023.

08:40

Autor: Hina/HRT/D.M.

Antonio Guterres i Fuad Hussein

Antonio Guterres i Fuad Hussein

Foto: Iračko ministarstvo vanjskih poslova / Reuters

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres započeo je prvi posjet Iraku u posljednjih šest godina. Sastao se s ministrom vanjskih poslova Fuadom Husseinom.

Antonio Guterres je rekao da želi pokazati "solidarnost s ljudima i demokratskim institucijama Iraka i solidarnost koja znači da je UN u potpunosti predan podršci konsolidacije institucija u ovoj zemlji. Dodao je kako želi izraziti svoje "uvjerenje da će Iračani moći prevladati poteškoće i izazove s kojima se još uvijek suočavaju otvorenim i uključivim dijalogom".

Glavni tajnik UN-a, koji je u noći na srijedu sletio u Bagdad, trebao bi se tijekom dana sastati i s premijerom Muhamedom Šia Al-Sudanijem, kao i s predstavnicima skupina za prava žena i mladih. U četvrtak će posjetiti kamp za raseljene osobe na sjeveru zemlje. Nakon toga će se u Erbilu sastati s predstavnicima regionalne vlade Iračkog Kurdistana.

Glavni tajnik UN-a posljednji je puta posjetio Irak u proljeće 2017.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!