14:58 / 12.12.2020.

Autor: Hina

Glavni tajnik UN-a: Proglasite klimatsko izvanredno stanje

Foto: Ralf Vetterle / Pixabay

Foto: Ralf Vetterle / Pixabay

Foto: - / -

Kina, najveći zagađivač na svijetu, objavila je u rujnu da planira postići ugljično neutralnu emisiju do 2060. godine.
Svjetski čelnici trebali bi proglasiti klimatsko izvanredno stanje u svojim zemljama kako bi pokrenuli akcije za izbjegavanje katastrofalnog globalnog zagrijavanja, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres otvarajući skup na vrhu posvećen klimi.

- Može li još itko nijekati da se suočavamo s dramatičnim izvanrednim stanjem? rekao je Guterres u obraćanju videovezom. Zato danas pozivam sve čelnike u svijetu da proglase izvanredno klimatsko stanje u svojim zemljama dok se ne postigne ugljična neutralnost, naglasio je.

Guterres je rekao da planovi gospodarskog oporavka doneseni zbog posljedica pandemije izazvane koronavirusom predstavljaju priliku za ubrzanje tranzicije prema budućnosti s niskim emisijama ugljikova dioksida.

- Za sada članice skupine G20 u svojim paketima poticaja i pomoći troše 50 posto više na sektore povezane s proizvodnjom i potrošnjom fosilnih goriva nego na one s niskougljičnom energijom, rekao je Guterres. To je neprihvatljivo. Bilijuni dolara potrebni za oporavak od bolesti COVID-19 su novac koji posuđujemo od budućih generacija, rekao je i dodao kako ne možemo te resurse iskoristiti da se ukopamo u politike koje će opterećivati buduće generacije gomilom dugova na uništenom planetu.

Summit o klimatskim ambicijama, koji se održava putem interneta, događa se u vrijeme kada Ujedinjeni narodi upozoravaju da su politike rješavanja problema porasta globalnih temperatura neodgovarajuće.

Prema Pariškom sporazumu, zemlje moraju podnijeti nove planove smanjenja emisija - nazvanih Nacionalno utvrđeni doprinosi ili NDC - svakih pet godina. Rok za to je 31. prosinca. Zemlje bi trebale najaviti napore na smanjenju nacionalnih emisija, dugoročne strategije i financijske obveze za potporu najugroženijima.

Više od 110 zemalja obvezalo se da će postati ugljično neutralno do 2050.

Kina, najveći onečišćivač na svijetu, objavila je u rujnu da planira postići ugljično neutralnu emisiju do 2060. Na virtualnom summitu je najavila ambiciozniji cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. godine i veći udio u obnovljivim izvorima energije, no nevladine udruge smatraju da najveći svjetski onečišćivač mora učiniti više. Kineski predsjednik Xi Jinping najavio je da će njegova zemlja do 2030. godine smanjiti emisije CO2 po jedinici BDP-a za 65 posto u odnosu na razine iz 2005. godine. Xi je rekao da će obnovljive energije činiti 25 posto kineske potrošnje energije 2030. U 2019. godini taj je udio iznosio 15,3 posto.

Summit dolazi u vrijeme kada su se čelnici EU-a u petak zauzeli za cilj smanjenja emisija za 55 posto do 2030. u odnosu na razinu iz 1990.

Britanija - koja nije dio EU-a od siječnja - ovog je mjeseca najavila da će nastojati smanjiti emisije za 68 posto u istom razdoblju. Johnson je predstavio planove za "zelenu industrijsku revoluciju" koja će stvoriti do 250.000 radnih mjesta. I prije otvaranja summita, obvezao se zaustaviti svu izravnu vladinu potporu sektoru energije iz inozemnih fosilnih goriva.

Posljednjih pet godina bile su najtoplije zabilježene od početka mjerenja, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, agenciji UN-a zabrinutoj zbog sve većeg broja šumskih požara, oluja i poplava. UN je rekao da je pad emisija zbog pandemije premalen da bi zaustavio rast temperature.

Sjedinjene Države, drugi najveći onečišćivač na svijetu nakon Kine, napustile su Pariški sporazum pod predsjednikom Donaldom Trumpom koji je dovodio u pitanje prihvaćenu znanost koja stoji iza klimatskih promjena. Novi američki izaslanik za klimu John Kerry planira odmah ponovno pristupiti Pariškom sporazumu, a novoizabrani predsjednik Joe Biden postavio je cilj ugljične neutralnosti svoje zemlje do 2050. 

Papa: Vatikan se obvezuje do 2050. emisiju stakleničkih plinova svesti na nulu

Papa Franjo
pozvao je zemlje svijeta da rade na postizanju nulte stope emisije stakleničkih plinova i obećao da će Vatikan, najmanja zemlja na svijetu, taj cilj postići 2050. godine.

Papa Franjo, koji zagovara zaštitu okoliša od svog izbora 2013., na UN-ovom samitu o klimi rekao je da će njegova 44 hektara velika država odraditi svoj dio u borbi protiv klimatskih promjena.

- Sadašnja pandemija i klimatske promjene, koji nisu bitne samo za okoliš, nego i etički, socijalno, gospodarski i politički, prije svega pogađaju živote najsiromašnijih i najranjivijih, rekao je u video poruci skupu na vrhu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!