Glavni tajnik UN-a: Svijet je suočen s generacijskom katastrofom

05.08.2020.

08:05

Autor: I.D./HINA

Foto: Michael Kappeler/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: Michael Kappeler/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

Sredinom lipnja škole su bile zatvorene u više od 160 zemalja što je utjecalo na više od milijardu učenika, rekao je Guterres u videoporuci.
Pandemija koronavirusa uzrokovala je najveći prekid obrazovanja u povijesti, izjavio je u utorak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, upozoravajući da se svijet suočava s generacijskom katastrofom.

- Sredinom lipnja škole su bile zatvorene u više od 160 zemalja, što je utjecalo na više od milijardu učenika, rekao je Guterres u videoporuci.

Zatvaranje škola pogodilo je 94 posto učeničke populacije u svijetu, pa čak i do 99 posto u siromašnijim zemljama, podaci su kojima raspolaže UN.

- Prijeti nam generacijska katastrofa koja bi mogla potrošiti ljudski potencijal, potkopati desetljeća napretka i pogoršati ukorijenjene nejednakosti, dodao je Guterres.

- Novi učinci na prehranu djece, rodnu ravnopravnost te brak duboko zabrinjavaju, dodao je.

Ističući kako je to bio određujući trenutak za djecu i mlade, glavni tajnik UN-a pozvao je vladajuće da stvore uvjete da se učenici što sigurnije vrate u školu, da se zaštite i povećaju proračuni za obrazovanje te da obrazovne inicijative stignu i do manjinskih skupina, raseljenih osoba i onih s invaliditetom.

Guterres je također kazao da postoji generacijska prilika da se preispita obrazovanje s većim ulaganjima u digitalnu pismenost i korištenjem fleksibilnih metoda isporuke i moderniziranih nastavnih programa.

- Dok se svijet suočava s neodrživim razinama nejednakosti, trebamo obrazovanje koje je veliki izjednačivač više nego ikada, dodao je Guterres.

- Sada moramo poduzeti hrabre korake da se stvore uključujući, otporni, kvalitetni obrazovni sustavi koji bi mogli odgovarati zahtjevima budućnosti, naglasio je glavni tajnik UN-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!