08:25 / 23.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Glavni tajnik UN-a upozorava da koronavirus daje vladajućima izliku za represiju

Foto: REUTERS/Susana Vera

Foto: REUTERS/Susana Vera

Foto: - / REUTERS

Glavni tajnik UN-a rekao je da virus ne diskriminira, ali njegovi učinci jesu diskriminatorni.
Glavni tajnik UN-a rekao je da bi kriza nastala zbog pandemije izazvane koronavirusom mogla dati vladajućima u nekim zemljama izliku da upotrijebe represivne mjere koje nisu povezane s pandemijom te je upozorio da bi mogla nastati kriza ljudskih prava.  

-
Australija: Sve države moraju sudjelovati u istrazi o širenju koronavirusa

Antonio Guterres objavio je izvještaj UN-a u kojemu je objašnjeno na koji bi način poštovanje ljudskih prava trebalo voditi odgovor na zdravstvenu, društvenu i ekonomsku krizu s kojom se svijet suočava zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Glavni tajnik UN-a rekao je da virus ne diskriminira, ali njegovi učinci jesu diskriminatorni.

- Vidimo nerazmjeran utjecaj na određene skupine, porast govora mržnje, usmjeravanje na ranjive skupine i rizik od oštrih sigurnosnih odgovora koji podrivaju zdravstveni odgovor, rekao je Guterres.

U izvještaju UN-a navodi se da su migranti, raseljeni unutar vlastite zemlje i izbjeglice posebno ranjive skupine.

Dodaje se da je više od 130 država zatvorilo granice, a samo ih je 30 izuzelo od te zabrane tražitelje azila.

- Kriza bi mogla u nekim zemljama biti povod za prihvaćanje represivnih mjera koje nisu povezane s pandemijom, kazao je, dodajući da je to neprihvatljivo.
U izvješću se ne navodi primjer prihvaćanja takvih mjera.

Guterres je pozvao vlade da budu transparentne i odgovorne te je naglasio da su građanske slobode i sloboda tiska ključne.

- Najbolji odgovor je onaj koji proporcionalno odgovara na trenutačnu prijetnju, a istodobno štiti ljudska prava i vladavinu prava, poručio je čelnik UN-a.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će svijet doživjeti najveću recesiju od Velike depresije.

UN je naveo da pandemija stvara teško ekonomsko stanje koje će, "ako ga se ne ublaži, pojačati tenzije te bi moglo izazvati građanske nemire. Dodaje da bi u tom slučaju moglo doći do oštrog represivnog odgovora.

- Nikada nemojmo zaboraviti, u svemu što radimo, da je virus prijetnja, a ne ljudi, poručio je Guterres.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!