Glavni tajnik WHO-a: Ne mogu pomoći svojoj obitelji koja gladuje u Etiopiji

26.08.2022.

14:53

Autor: Hina/HRT

Raste broj gladnih u svijetu

Raste broj gladnih u svijetu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus rekao je kako ne uspijeva poslati novac svojim izgladnjelim rođacima u ratom pogođenoj etiopskoj regiji Tigrayu.

- Imam mnogo rođaka tamo. Želim im poslati novac, ali ne uspijevam to, rekao je na konferenciji za medije, a prenosi BBC.

- Ne znam ni tko je mrtav, a tko živ, dodao je je.

Od početka sukoba 2020. godine ta je regija odsječena od ostatka svijeta, bez telefonske i internetske veze.

Etiopsku vladu optužuju da je nametnula blokadu humanitarne pomoći koja sprječava ključne pošiljke. Vlada se brani da su razlog za to borbe. Umrlo je nekoliko desetaka tisuća civila, a milijunima je potrebna pomoć u hrani. Svjetski program za hranu objavio je da gotovo polovica od ukupno 5,5 milijuna stanovnika Tigraya treba takvu pomoć.

To nije prvi put da Tedros, bivši etiopski ministar zdravstva, govori o ratu u svojoj domovini. U srijedu je kazao da je tamošnja situacija gora nego u Ukrajini te sugerirao da iza razlike u pristupu dvjema krizama stoji rasizam.

- Možda je razlog boja kože stanovnika Tigraya, naglasio je tada.

Borbe u Tigrayu nastavile su se ovaj tjedan nakon nekoliko mjeseci humanitarnog primirja dogovorenog u ožujku između snaga Tigraya i etiopske vlade premijera Abiya Ahmeda, dobitnika Nobelove nagrade za mir zbog odnosa s Eritrejom.

Tigrayske snage u petak su objavile da je vlada izvela zračne napade na Mekelle, prijestolnicu regije.

Agencija dpa javila je da je u zračnom napadu na dječji vrtić u tom gradu poginulo više civila, uključivo djecu. Broj mrtvih i ranjenih nije poznat.

Sukob u Tigrayu, najsjevernijoj etiopskoj regiji, počeo je u studenom 2020., proširivši se kasnije na regije Amhara i Afar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!