Glavni tužitelj BiH: Diploma se kupovala i na benzinskim postajama

23.02.2023.

13:22

Autor: I.Z./HRT/Hina

Koliko košta diploma?

Koliko košta diploma?

Foto: - / Shutterstock

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić danas je potvrdio da je predložen pritvor za pet osoba koje se tretiraju kao pripadnici kriminalne skupine umiješane u izdavanje krivotvorenih diploma privatnih fakulteta i škola, ustvrdivši da se u BiH takva diploma mogla kupiti i na benzinskoj postaji.

Kajganić je novinarima u Sarajevu potvrdio kako je, tijekom operacije pod kodnim nazivom "Klaster", koja je provedena ranije ovog tjedna, uhićeno ukupno 11 osoba koje se povezuju s izdavanjem i prodajom krivotvorenih diploma, a njih petero bi trebalo ostati u pritvoru do podizanja optužnice, dok su za ostalih šestero predložene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

Policija je tijekom racije provedene u utorak pretražila desetak lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, pri čemu su na meti istražitelja bila privatna sveučilišta i visoke škole smještene u tim gradovima.

Tužitelj Kajganić potvrdio je kako su pod istragom odnosno privedeni rektori, dekani i profesori tih ustanova.

- Ovo je jedan od do sada najznačajnijih predmeta u borbi protiv korupcije u BiH, ustvrdio je Kajganić dodajući kako je ovo tek vrh ledenog brijega a da se istraga vodi u kontinuitetu od 2020. godine.

Kazao je kako je u BiH svima poznata činjenica da se diplomu moglo kupiti "na benzinskoj postaji" što, kako je istaknuo, jasno dokazuje da na privatnim svečilištima i školama netko ne radi dobro svoj posao.

Sada su, po njegovim riječima, prikupljeni dokazi o postojanju organizirane kriminalne skupine koja se bavila prodajom diploma. U konačnici je to dovodilo do situacije da se, primjerice, diploma pa čak i dokaz o doktoratu na privatnim sveučilištima, uz plaćanje mita, mogao dobiti u roku od pet dana.

Prodaja diploma temelj sistemske korupcije


U Tužiteljstvu BiH smatraju kako je to temelj svake druge korupcije, jer onaj tko kupi fakultetsku diplomu na sličan način nastavlja djelovati kada se zaposli u pravosuđu, policiji ili zdravstvu.

- To je temelj sistemske korupcije, a zloporabe u visokoškolskim ustavnovama katalizator su cjelokupine korupcije u BiH, izjavio je Kajganić.

Kao primjer dalekosežnih problema koje stvara ovakav oblik korupcije naveo je činjenicu da je pronađena i krivotvorena diploma inženjera građevinarstva. Podsjetio je na potres u Turskoj i Siriji, gdje su se zgrade rušile kao kule od karata upravo zbog loše gradnje.

- Ustanove koje tako prodaju diplome ne smiju postojati, kazao je glavni tužitelj dodajući kako sada očekuje brzo podizanje optužnica u nekoliko desetaka predmeta te procesuiranje odgovornih koje čekaju kazne od najmanje deset godina zatvora.

Tužiteljstvo će provesti i mjere kako bi se zaplijenila imovina nelegalno stečena preprodajom diploma, a Kajganić je najavio kako će tražiti pomoć u istrazi od drugih država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!