Glavni ukrajinski pregovarač: U tijeku su intenzivne konzultacije

30.03.2022.

12:01

Autor: Alenka Marina/T.V./Dnevnik/HRT

Granatiran Lisičansk

Granatiran Lisičansk

Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine / REUTERS

Kijev ne vidi zašto bi vjerovao obećanjima ruskih pregovarača. Jučerašnji rezultati mirovnih pregovora mogu se nazvati pozitivnima, no nisu ugušili eksplozije ruskih granata, tvrdi ukrajinski predsjednik.

- Ukrajinci nisu naivni. Naučili smo u ova 34 dana invazije, ali i u proteklih osam godina rata u Donbasu, vjerovati samo konkretnim rezultatima. Ukrajina je spremna pregovarati i to će nastaviti, no ruske snage moraju napustiti okupirane regije. Suverenitet i teritorijalna cjelovitost Ukrajine moraju biti zajamčeni, nema kompromisa o tome niti će ga biti, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Glavni ukrajinski pregovarač bio je konkretniji.

- U tijeku su intenzivne konzultacije o nekim važnim pitanjima. Najvažniji je sporazum o međunarodnim sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu, prema kojem će se moći zaustaviti rat što je Ukrajini potrebno. Drugo je pitanje prekida vatre koji bi riješio nagomilane humanitarne probleme, ističe Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Sve je veći problem kršenje pravila ratovanja, i to ne samo na bojnom polju.

- Vrlo je malo službeno prijavljenih istraga ili slučajeva trgovanja ljudima, ali mnogo je neformalnih izvješća s terena. Međunarodna organizacija za migracije prijavila je da je primijećeno mnogo automobila s kriminalcima koji skupljaju ranjive skupine ljude, žene i djecu, posebno u svrhu seksualnog iskorištavanja... Dobili smo i izvješće ukrajinskog ministra unutarnjih poslova o golemom broju prijava o silovanjima žena, rekla je Ylva Johansson, europska povjerenica za unutarnje poslove.

Ruske snage povlače se s rubnih područja oko Kijeva i Černjihiva, no to je samo premještanje postrojbi, a ne povlačenje, kako su jučer obećali, tvrdi glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. Na privremeno okupiranim područjima Zaporižja i Hersona ruske snage pljačkaju te uhićuju proukrajinske aktiviste i vladine dužnosnike.

Iz ruševina jučer raketirane zgrade regionalne uprave u Mikolajivu izvučeno je još tijela. U napadu je ubijeno 12 osoba, a 33 su ranjene.

U Mariupolju nema mira. U gradu u kojem je još oko 160.000 stanovnika i koji je danima na udaru ruskih granata, moglo bi biti na tisuće civilnih žrtava, upozorava UN. Ukrajinski izvori procjenjuju da je u jednomjesečnoj opsadi ubijeno gotovo 5000 ljudi, među kojima 210-ero djece.

Predgrađa su u rukama snaga samoproglašene Donecke Narodne Republike. Pomažu im čečenske snage. Njihov čelnik Ramzan Kadirov pozvao je ruskog predsjednika da ne pristaje na pregovore i dopusti vojnicima da završe započeto.

Rat u Ukrajini ugrožava rad Svjetskog programa za hranu koji se dnevno skrbi za 125 milijuna ljudi u najsiromašnjim zemaljama svijeta. Od Ukrajine je kupovao 50 posto zaliha žitarica potrebnih za svoje programe.

- Ovo je katastrofa nad katastrofom jer Ukrajina je svjetska žitnica ... Nikad nismo mogli ni sanjati da će se takvo što dogoditi i da će ne samo desetkovati Ukrajinu i regiju nego i utjecati na svijet. To nismo vidjeli još od Drugog svjetskog rata, naglasio je David Beasley, direktor Svjetskog programa za hranu.

Zbog ruske agresije 10 milijuna Ukrajinaca raseljeno je unutar zemlje ili izbjeglo. Pola njih su djeca, potvrdio je UN.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!