10:22 / 28.03.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Globalna osuda nakon najkrvavijeg dana u Mjanmaru od puča u veljači

default error photo

Ministri obrane desetak zemalja zajedno su danas osudili krvoproliće u Mjanmaru koje se dogodilo jučer kada je, nakon što je policija otvorila vatru na prosvjednike, poginulo najmanje 90 ljudi, uključujući i nekoliko djece.

Ministri obrane 12 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Japan i Australiju, danas su osudili upotrebu vatrenog oružja mjanmarskih snaga reda protiv prosvjednika.

- Profesionalna vojska slijedi međunarodne standarde djelovanja i odgovorna je za zaštitu naroda kojemu služi, a ne da mu nanosi zlo. Pozivamo mjanmarske oružane snage da zaustave nasilje i da s narodom rade na vraćanju poštovanja i vjerodostojnosti koje su izgubili zbog svojih akcija, piše u zajedničkoj izjavi.

Prosvjednici protiv vojnog puča od 1. veljače izašli su jučer, na dan kada je vojska slavila Dan oružanih snaga, na ulice Yangona, Mandalaya i drugih gradova oglušujući se na upozorenje da bi se moglo u njih pucati.

- Pučističke snage su pucale iz strojnica u stambenim četvrtima. Ubijeno je mnogo civila, a među njima i šestero djece između 10 i 16 godina, objavilo je Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).

Prema podacima aktivističke skupine najnovije žrtve pridodaju se broju od najmanje 328 ubijenih u gušenju prosvjeda koji su izbili nakon svrgavanja vlade Aung San Suu Kyi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!