Globalni čelnici osudili talibane zbog navoda o smaknućima

09:22 / 05.12.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Globalni čelnici osudili talibane

Globalni čelnici osudili talibane

Foto: Ali Khara / REUTERS

Više od 20 zemalja, uključujući SAD, Njemačku i Britaniju, objavilo je zajedničko priopćenje kojime izražavaju zabrinutost zbog navoda da su bivši članovi sigurnosnih snaga nestali ili da su smaknuti u Afganistanu. 

Priopćenje dolazi nakon izvješća organizacije za zaštitu i promicanje ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u utorak u kojem se navodi da je više od stotinu bivših pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga ubijeno ili je nestalo otkad su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom prije gotovo četiri mjeseca.

- Naglašavamo da su navodne radnje ozbiljna zloupotreba ljudskih prava i da su u suprotnosti s pomilovanjima koja su talibani najavili, piše u zajedničkom priopćenju koje je jučer objavio američki State Department.

Zemlje, među kojima su Kanada, Japan i Švedska, pozvale su na punu i transparentnu istragu navoda HRW-a.

- Oni koji su odgovorni moraju odgovarati, a poduzete korake treba jasno objaviti kako bi se ostale odvratilo od daljnih ubojstava i otmica, rečeno je u priopćenju.

- Nastavit ćemo procjenjivati talibane prema njihovim radnjama, dodali su. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!