Godišnje se ukloni dvije milijarde tona CO2, najviše zahvaljujući šumama

19.01.2023.

10:18

Autor: V.K./HRT/Hina

Trgovanje sa CO2

Trgovanje sa CO2

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svake godine iz atmosfere se ukloni oko dvije milijarde tona ugljičnog dioksida, ali uglavnom zahvaljujući šumama, usprkos sve većim investicijama u nove tehnologije, doznaje se u četvrtak iz izvješća više institucija predvođenih sveučilištem u Oxfordu.

Da bi se temperatura na planetu ograničila na 1,5 stupnjeva Celzijevijh iznad temperature u predindustrijskom razdoblju, kao što je zacrtano Pariškim sporazumom, potrebno je do 2050. iz atmosfere ukloniti oko 1300 puta više CO2 novim tehnologijama i dvostruko više putem drveća i tla, procjenjuje se u izvješću.

Koautor izvješća Steve Smith s Oxforda napominje da usprkos rastućem interesu za taj problem i sve većim ulaganjima postoje "velike rupe u informacijama".

Uklanjanje CO2 uključuje skupljanje stakleničkih plinova i njihovo dugoročno skladištenje u tlo, oceane, geološke formacije ili proizvode.

Za sada se CO2 gotovo u cijelosti uklanja sadnjom drveća i boljom obradom zemljišta.

Od 2020. do 2022. globalne investicije za uklanjanje CO2 dosegle su oko 200 milijuna dolara, a od 2010. u javne institucije za istraživanje i razvoj slilo se oko četiri milijarde dolara.

Cilj većine zemalja je do 2050. ostvariti nultu stopu emisije CO2.

Jan Minx, s njemačkog Istraživačkog instituta Mercator, ističe da moramo "agresivno razvijati nove metode uklanjanja CO2 iz atmosfere" ako želimo ostvariti zadani cilj.

- To će potrajati jer smo tek na početku, rekao je Minx.

U prosincu je američko ministarstvo za energetiku odobrilo 3,7 milijardi dolara za projekte uklanjanja CO2. EU planira do 2030. svake godine ukloniti pet milijuna tona CO2.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!