19:31 / 04.08.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT

Godišnjica tragedije u Bejrutu

Godišnjica tragedije u Bejrutu

Godišnjica tragedije u Bejrutu

Foto: Emilie Madi / REUTERS

Libanon je obilježio prvu godišnjicu razorne eksplozije u bejrutskoj luci. Poginulo je više od 190 ljudi, tisuće su ozlijeđene u razrušenim naseljima glavnog grada, a 300 tisuća ljudi ostalo je bez doma... Obitelji žrtava i dalje traže pravdu i pozivaju na odgovornost.

Bijes i tuga u gradu u kojem žrtve još nisu oplakane, a pravda nije sustigla odgovorne.

- Osjećam ljutnju i uznemirenost jer još nitko nije uhićen, nitko nije dao ostavku, niti je u zatvoru... Istina se još ne zna, a obećali su nam je brzo razotkriti - kaže Shady Rizk.

Poput mnogih Bejrućana, nije znao da je golema prijetnja već godinama u njihovoj sredini. Znali su lučki i državni službenici koje su na pozicije postavljale različite frakcije u korumpiranoj vlasti.

I premijer i predsjednik znali su za opasnost koja prijeti od 2 tisuće 750 tona amonijeva nitrata koji se tako dugo, svjesno i nemarno držao u luci, u srcu grada.

- Obvezao sam se Libanoncima da ću provesti pravdu i smatrati odgovornima one čiju umiješanost dokaže istraga. Nitko nije iznad zakona - poručuje Michel Aoun, libanonski predsjednik.

Ali istina u Libanonu duboko je zapletena u mrežu nedodirljivih. Jagma za pozicije, taj Libanoncima odavno poznati grabež, koči reforme i rješavanje nikad veće ekonomske krize koja je milijune odvela u siromaštvo.

- Libanonska politička klasa neprestano pogoršava situaciju stavljajući individualne i stranačke interese iznad onih libanonskog naroda - smatra francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Sada novu vladu treba okupiti milijarder, prije dvije godine optužen za korupciju - Nadžib Mikati. Bio je premijer i kad je amonijev nitrat stigao u zemlju.

Mnogi Libanonci otišli su iz domovine nakon eksplozije, među njima, ali i onima koji su ostali, malo je vjere u dugoročni preporod zemlje.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!