Gojan iz Odese: Plaže pretvorene u minska polja

14.05.2022.

19:22

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Elizabeta Gojan

Elizabeta Gojan

Foto: HTV / HRT

Ekipa HRT-a i dalje je u crnomorskoj luci Odesi. S posljednjim se informacijama javila naša reporterka Elizabeta Gojan

Odesa je dan ponovno počela uzbunom zbog mogućeg napada iz zraka koji se tijekom dana ponavljao.

- To znači da je Odesa u stalnom i punom stanju pripravnosti. Povijesni su lokaliteti odsječeni vojnim nadzornim točkama, plaže su pretvorene u minska polja kako bi se zaustavilo moguće iskrcavanje ruskih snaga. Rusija je povukla snage iz okolice Kijeva na sjeveroistok kako bi se fokusirala na Novorusiju, područja koja su nekada bila pod ruskim carstvom. Također, čini se da im je cilj povezati se s Transnjistrijom, odmetnutom pokrajinom u Moldaviji, izvijestila je u središnjem Dnevniku Elizabeta Gojan

Dodaje da je Rusija ušla u treću fazu punog rata u Ukrajini. 

- Nakon neuspjeha prve faze i druge faze, uspjeli su se Ukrajinci obraniti na istoku zemlje. Najavljuje se dugotrajan rat. Moskva je također odlučila pojačati i obranu svojih granica, kako bi se na neki način zapadu pokazala da će i usprkos izazivanju kriza, sjesti za pregovarački stol. 

Ističe i da se pojavila informacija da Moskva želi poslati u borbu u Ukrajinu tzv. moskovske zlatne dečke, to bi bile postrojbe sastavljene od sinova manje ili više poznatih Moskovljana. 

- Rusija nastoji povećati snage koje sudjeluju u ratu u Ukrajini, ali onda moraju promijeniti svoje zakonodavstvo.

Stigla je poruka Kini od skupine G7 da ne podriva zapadne sankcije Rusiji i da ni na koji način izravno ne pomaže Moskvi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!