Veliki požar u sirotinjskoj četvrti u Seulu, evakuacija stotine stanovnika

20.01.2023.

10:46

Autor: V.K./HRT/Hina

Veliki požar u Seulu

Veliki požar u Seulu

Foto: Kim Hong-Ji / REUTERS

Veliki požar zahvatio je dio siromašne četvrti u južnokorejskoj prijestolnici Seulu u petak, uništio 60 kuća od kojih su mnoge izgrađene od kartona i drveta te prisilio na evakuaciju oko 500 ljudi.

Vatrogascima, vojnicima i policajcima trebalo je pet sati da ugase požar koji je izbio prije zore u Guryongu, sirotinjskoj četvrti koja se nalazi u blizini bogate četvrti Gangnam u Seulu. Dužnosnici su naveli da za sada nema informacija o žrtvama.

Guryong, dom za oko 1000 ljudi, jedna je od posljednjih preostalih siromašnih četvrti u glavnom gradu i simbol nejednakosti u četvrtom po veličini gospodarstvu u Aziji.

Deset helikoptera i stotine vatrogasaca, policajaca i vojnika gasilo je požar koji je progutao gotovo svaku desetu kuću od više od 600 kuća u Guryongu, rekli su dužnosnici.

- Vidjela sam bljesak iz kuhinje i otvorila vrata, a plamen je sukljao iz susjednih kuća, rekla je 72-godišnja žena prezimena Shin čiji je dom potpuno izgorio.

- Pa sam pokucala na sva vrata u blizini i vikala vatra!, a potom nazvala 119, rekla je.

Kim Doo-chun (60) rekao je za Reuters da njegova obitelj nije bila pogođena požarom, ali je naglasio da je to područje u stalnoj opasnosti od katastrofe djelomično zbog domova od kartona i uskih uličica.

- Ako požar izbije u ovom susjedstvu, cijelo mjesto moglo bi biti u opasnosti ako brzo ne reagiramo. Tako da zajedno reagiramo već desetljećima, rekao je Kim, koji ondje živi 30 godina.

Sirotinjski kvart već je dugo sklon požarima, poplavama uz sigurnosne i zdravstvene probleme.

Vlada je predstavila planove za obnovu i preseljenje nakon velikog požara krajem 2014., ali nije postignut velik napredak usred desetljeća dugog natezanja između zemljoposjednika, stanovnika i vlasti.

Civilne vlasti za Seul i okrug Gangnam i državni poduzetnici bili su u sukobu oko kompenzacije privatnih zemljoposjednika u Guryongu i tek se trebaju dogovoriti imaju li stanovnici, od kojih su većina skvoteri, pravo na vladinu potporu za preseljenje i smještaj.

Obaviješten o požaru dok je boravio u Švicarskoj na Svjetskom gospodarskom forumu, predsjednik Yoon Suk-yeol naredio je sveobuhvatne napore da se spriječi veća katastrofa, rekla je njegova glasnogovornica Kim Eun-hye.

Gradonačelnik Seula Oh Se-hoon posjetio je kvart i zatražio dužnosnike da se pripreme za preseljenje pogođenih obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!